ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско съслужение в храм "Вси светии" в с. Окорш

30 юни 2013 16:43, Доростолска митрополия
Храм "Вси светии" - с. Окорш

Днес, когато Православната църква чества празника на Всички светии, Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий бе посрещнат в храм „Вси светии” в с. Окорш, заедно с придружаващите го преосвещени епископи: Негово Преосвещенство Фастовски епископ Дамян - Киев, Негово Преосвещенство Горницки епископ Паисий - Полша, Негово Преосвещенство Единецки и Бричански епископ Никодим - Молдова, и протосингелът на епархията ставроф. ик. Добри Чаков, както и духовници от Киев и Молдова.

Начеването на светата Литургия бе дадено на протосингела на епархията ставроф. ик. Добри Чаков.

След светата Литургия бе извършен водосвет за здраве и беше осветен корбан за всички, дошли да изпросят благословение и да отнесат благодатта в своите домове, за благоденствие и успех във всяко добро начинание.

Прозвуча многолетствие за Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, за членовете на Св. Синод, за целия клир и управниците.

+++

Село Окорш носи името на прабългарския военачалник Окорсис, който в началото на ІХ в. защитава североизточната граница на България по река Днепър. Поселищният живот в района води началото си от края на ІХ в., когато тук е изградена една от най-важните и най-добре укрепените крепости на Първото българско царство, просъществувала до началото на ХІ век. Крепостните съоръжения, жилищата, керамиката, накитите, култовите предмети, оръжията и сечивата са свидетелство за една древна култура на високо материално и духовно ниво.

 

Текст и снимки: йером. Емилиан

 

 

Снимки

Архиерейско съслужение в храм "Вси светии" в с. ОкоршАрхиерейско съслужение в храм "Вси светии" в с. ОкоршАрхиерейско съслужение в храм "Вси светии" в с. ОкоршАрхиерейско съслужение в храм "Вси светии" в с. ОкоршБлагослови, Владико! Митрополит АмвросийЕпископ НикодимЕпископ ПаисийСтавроф. ик. Добри ЧаковДякон ПлатонАрхиерейско съслужение в храм "Вси светии" в с. ОкоршМитрополит АмвросийЕпископ НикодимЕпископ ПаисийЕпископ ДамянХрам "Вси светии" - с. ОкоршАрхиерейско съслужение в храм "Вси светии" в с. ОкоршАрхиерейско съслужение в храм "Вси светии" в с. ОкоршАрхиерейско съслужение в храм "Вси светии" в с. ОкоршАрхиерейско съслужение в храм "Вси светии" в с. ОкоршАрхиерейско съслужение в храм "Вси светии" в с. ОкоршАрхиерейско съслужение в храм "Вси светии" в с. Окорш
« предишна новинаследваща новина »