ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско богослужение за Петровден в Попово

30 юни 2013 21:25, Русенска митрополия
Патриаршеско богослужение за Петровден в Попово

На 29 юни, Св. първовърховни апостоли Петър и Павел, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, възглави св. Литургия в храм „Успение Богородично” в гр. Попово. С огромна духовна радост и трепет жителите на Попово посрещнаха многообичния ни духовен пастир. На предстоятеля на Българската православна църква съслужиха прот. Валентин Лазаров, архиерейски наместник на Поповска духовна околия, архим. Серафим (Геновски) и протодякон Кирил Синев.

В храма взеха молитвено участие депутатът от Търговищки район Явор Куюмджиев, кметът на гр. Попово д-р Людмил Веселинов, председателят на общинския съвет Георги Георгиев, зам.-кмет Трифон Трифонов, ген. Гецов, общинският съветник адв. Росица Денева и голям брой жители и гости на града.

Песнопенията от св. Литургия изпълни смесеният хор при храм „Св. Николай”, гр. Разград с диригент Красен Иванов. За пореден път изпълнените с подчертана молитвеност и много професионализъм църковни песнопения успяха да затрогнат душите на вярващите преизпълнили храма.

След Малкия вход от св. Литургия Негово Светейшество отличи архиерейския наместник прот. Валентин с офикията „свещеноиконом на Българската православна църква” за неговото усърдно пастирско-мисионерско служение.

„Ние го познаваме, като ревностен свещенослужител, добър пастир на Христовата нива и грижовен труженик за поверената му духовна околия. Затова нека се помолим заедно да бъде върху него силата Господня и занапред и да бъде все така усърден свещенослужител на Божия виноград” - каза Българският патриарх.

Проповед за празника произнесе секретарят на Русенска митрополия Ангел Младенов. В нея той запозна боготърсещите вярващи с несравнимото по духовна величина дело на честваните свети апостоли.

След дяконския призив „Със страх Божий, вяра и любов пристъпете” новоотличеният иконом Валентин причасти вярващите с Тялото и Кръвта Христови.

В края на Божествената св. Литургия Негово Светейшество призова вярващите: „Нека имаме вярата на св. ап. Петър, за която Господ Иисус Христос му казал: „Ти си Петър, камък, и на този камък ще съградя църквата Си и портите адови няма да й надделеят”. А св. ап. Павел написа най-чудния и прекрасен химн за любовта, която никога не отпада. Христовата любов е тази, която създава между всички нас общество на мир, разбирателство, напредък и благоденствие. Любовта не се дразни, не завижда, не търси своето, на неправда не се радва, а се радва на истина, всичко претърпява. Любовта никога не отпада. Нека се стараем да усилваме в себе си вярата, като на св. ап. Петър и любовта на св. ап. Павел, пострадали за Христа на 29 юни 67 г. в Рим.

На днешния ден имахме честта и радостта да отличим с църковното свещено отличие „свещеноиконом” вашия енорийски свещеник и архиерейски наместник на гр. Попово отец Валентин Лазаров. Честитим му от сърце тази награда и му пожелаваме все така ревностно да служи на Божия олтар и на поверените му души!”

Ик. Валентин се обърна с думи на благодарност към Българския патриарх Неофит: „За мен е чест, като архиерейски наместник на гр. Попово и председател на храм „Успение Богородично”, че за първи път от 130-ата годишнина на Попово като град тук се отслужва св. Литургия от български патриарх. Ако някой попита какво е свещеникът без миряните и каква би била неговата дейност, аз бих отговорил: трудна. Искам лично да благодаря на семейството дарители, благодарение на което имаме възстановен този чудесен храм!” Той изказа благодарност на кмета на общината, директора на районното управление на гр. Попово, организирал посрещането на Негово Светейшество и безопасността на всички в храма, на медицинския екип, на църковния хор.

По време на празничната агапа с ръководството на община Попово бяха обсъдени редица проблеми от взаимен интерес, като се изказа готовност за тяхното решаване по възможно най-добрия начин за двете страни.

Видео:

&feature=youtu.be

 

 

 

Снимки

Посрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоПатриаршеско богослужение за Петровден в ПоповоПатриаршеско богослужение за Петровден в ПоповоПатриаршеско богослужение за Петровден в ПоповоМалък входОтличаване на прот. Валентин за свещеноиконом на БПЦОтличаване на прот. Валентин за свещеноиконом на БПЦЧетене на апостолското четивоВелик входВелик входПатриаршеско богослужение за Петровден в ПоповоПричастяване на вярващитеБлагодарност към кмета на ПоповоПатриаршеско богослужение за Петровден в ПоповоПаметна снимка с ръководството на община ПоповоС родолюбиви българи предпочели да живеят в България пред чужбинаПаметна снимка с ръководството на община ПоповоС подполковник Трифонов и генерал ГецовС кмета на Попово д-р Людмил Веселинов с иконом Валентин Лазаров
« предишна новинаследваща новина »