ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

544 години от възвръщането на честните мощи на преп. Йоан Рилски в Рилския манастир

02 юли 2013 22:01, Рилска света обител
Посрещане на Мелнишкия еп. Серафим

С много поклонници и гости Рилската света обител отбеляза първия от трите празници в чест на своя ктитор и пръв игумен - св. Йоан Рилски. За тържественото богослужение бяха дошли свещеници и миряни, монаси и монахини от България и съседните православни страни.

Честването на празника Възвръщане мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската света обител започна на 30 юни с камбанния звън на манастирските камбани. В 20 ч. бе дадено началото на продължилото почти до 02,00 ч. сутринта бдение, предстоявано от скъп гост, младия викарий на Неврокопския митрополит Натанаил - Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Серафим, който със своето спокойствие, духовно изражение и любов към богослужението направи така, че всички в храма да почувстват присъствието на любящ отец и подражател на Христа.

За поредна година на този ден участие при певницата взе хор от псалти при Букурещката архиепископия, ръководен от йерей Кристиян Тодиряну. Гостите от Букурещ огласиха левия клирос. На десния пяха отлично организирани псалти от столицата, както обикновено ръководени от г-н Андрей Касабов.

Малко след края на бдението в светата обител пристигна и Негово Високопреосвещенство Андрей, митрополит на гр. Клуж, Румъния, който веднага след неделното богослужение в своя престолен град тръгна към Рилската света обител, за да оглави празничната света Литургия. Митрополит Андрей е чест гост и приятел на манастира от години. Посрещането на архиереите за светата боголужба сутринта на 1 юли бе насрочено за 9 часа.

С високопреосвещения митрополит Андрей съслужиха Мелнишкият епископ Серафим и Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, архим. Теофил, предстоятел на митрополитската катедрала на гр. Клуж, йерей Юстин Тира, архим. Рафаил и архидякон Клаудиу Грама, също от Румънска патриаршия, архим. Варлаам, йером. Макарий и йерод. Нектарий от братството на светата обител, както и свещеници от различни епархии на страната.

В края на светата Литургия със слово върху подвига на духовното упражнение и примерното дело на чествания преподобен наш отец Йоан Рилски към богомолния народ се обърна Негово Високопреосвещенство митрополит Андрей. Той изказа и своите чувства на братска обич към игумена на светата Рилска обител, както и благодарност за поканата от негова страна да съучаства в празника на манастира. В знак на признателност поднесе и дар - красива икона на св. ап. Андрей Първозвани.

Специални гости на празника на светата обител бяха и кметът на гр. Кюстендил г-н Петър Паунов, областният началник на Областно управление Пожарна безопасност комисар Гроздан Христов, доскорошният областен управител на Кюстендилска област г-н Владислав Стойков, директорът на Природен парк Рилски манастир г-н Димитър Христов, началникът на РУП - гр. Рила г-н Иван Кавлачки, както и спомоществователи на светата обител от Благоевград и региона.

 

 

Снимки

Мелнишкият еп. Серафим оглавява всенощното бдениеВход на вечернятаЛитияЛитияСтиховни стихириБогатии обнищашаПоклонениеТримата епископиПосрещане в храмаНа многая лета, ВладикоПоклонение пред мощитеГосподи, низпосли руку ТвоюИгуменът на светата обител Адрианополски еп. ЕвлогийГосподи, Господи, призри с небесеВисокопреосвещеният Андрей, митрополит на гр. КлужВелик входВас и всехСвише пророци...Андрей Касабов, Димитър Арнаудов и Петър СлавовЙерей Кристиян Тодиряну и псалтите от гр. БукурещДар за преосвещения еп. ЕвлогийАрхиереи, свещенослужители и псалти
« предишна новинаследваща новина »