ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

"В тъмница бях, и Ме споходихте”. Посещение в затвора в гр. Троян

03 юли 2013 13:24, Ловчанска митрополия
Посещение в затвора в гр. Троян

„Тогава Царят ще каже на ония, които са от дясната Му страна: дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира; защото гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте; гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и Ме споходихте” (Мат. 25:34-36).

Вдъхновява ли присъствието на духовник посърналия човек? Отговорът на този въпрос в повечето случаи е "да". Пример са посещенията на Ловчанския митрополит Гавриил в Ловешкия затвор. Това е създадена от него самия традиция, която грижливо спазва.

Владиката влиза във всяка килия, разговаря с лишените от свобода, дава им иконичка, книжка, благославя ги, опитва се да ги разведри и подсили, защото Небесният Отец бди над всеки - и над свободния, и над затворения.

И днес владиката бе на посещение в затвора на гр. Троян, който е поделение на Ловешкия затвор и подслонява в момента 356 затворници.

Във всяка килия, очи в очи с нейните обитатели Ловчанският митрополит сам представлява жива проповед, той насърчава, увещава, говори за силата на покаянието и молитвата. Пожелава бързо излежаване на присъдата и никога повече никой от тях да не попада в затвора.

„Тогава праведниците ще Му отговорят и кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, и нахранихме, или жаден, и напоихме? Кога Те видяхме странник, и прибрахме, или гол, и облякохме? Кога Те видяхме болен, или в тъмница, и Те споходихме? А Царят ще им отговори и каже: истина ви казвам: доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили” (Мат. 25:37-40).

 

 

Снимки

Посещение в затвора в гр. ТроянПосещение в затвора в гр. ТроянПосещение в затвора в гр. ТроянПосещение в затвора в гр. ТроянПосещение в затвора в гр. ТроянПосещение в затвора в гр. ТроянЗатворническият параклис "Св. архангел Михаил"
« предишна новинаследваща новина »