ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ТРАУРНО ИЗВЕСТИЕ ПО ПОВОД ВНЕЗАПНАТА КОНЧИНА НА ВАРНЕНСКИЯ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ КИРИЛ

09 юли 2013 15:14, Българска Патриаршия

С тежка скръб Канцеларията на Св. Синод известява, че днес – 9 юли 2013 г., се е преставил в Господа Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

По информация от Варненска и Великопреславска св. митрополия съобщаваме, че тялото на упокоилия се митрополит Кирил е било намерено на плажната ивица при митрополитската резиденция, находяща се в район „Траката“ и се намира в настоящия момент във варненската патоанатомия при Съдебна медицина. Информациите, които се срещат в средства за масова информация за причинена насилствена смърт, на този етап не се потвърждават по никакъв начин от МВР – гр. Варна и Синодалната канцелария призовава всички православни християни и родолюбиви българи да насочат своя взор в искрена молитва към Бога, Който да настани душата на преселилия се от нас Варненски и Великопреславски митрополит в селенията на праведните.

Съобщаваме, че съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод ще се събере в пълен състав своевременно – утре, 10 юли, от 10 ч. - на свое заседание и ще определи дата за опело и погребение след запознаване със Съобщението от овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски съвет, както и ще назначи Наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Кирил.

Отново сърдечно се обръщаме с чувства на искрени съболезнования преди всичко към всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Варненска и Великопреславска епархия и подновяваме призива си за пристойно отношение и сърдечна молитва за прескъпия ни и непрежалим достоен архиерей – член на Св. Синод.

Вечна, блажена и светла да бъде паметта на упокоилия се в Христа Варненски и Великопреславски митрополит Кирил!

БОГ ДА ГО ПРОСТИ!

 

 

« предишна новинаследваща новина »