ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Санкт Петербург бяха открити тържествата, посветени на 1025-годишнината от Покръстването на Русия

15 юли 2013 23:06, Българска Патриаршия
1025 години от Покръстването на Русия

За тази паметна дата в Русия бе подготвено донасянето от Гърция на една велика християнска светиня - светия Кръст на св. ап. Андрей Първозвани.

С преминаването на Кръста през Санкт Петербург, Москва, Киев и Минск е предвидено да бъде подчертан фактът, че духовната традиция на народите в Русия, Украйна и Беларус води своето начало от един общ източник: благословението, дадено от апостол Андрей в хода на неговото мисионерско посещение в пределите на Русия, а така също и кръщението, прието в киевския купел през 988 година.

На 11 юли 2013 г., в навечерието на празника на св. апостоли Петър и Павел, светейшият Московски и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи всенощно бдение в Казанския катедрален храм в Петербург. По време на полиелея Предстоятелят, съпровождан от архиереи и духовници, тържествено посрещна на западната порта на храма Кръста на св. ап. Андрей Първозвани.

На 12 юли, точната дата на празничното събитие, Руският патриарх отслужи света Литургия в Петербург, в Петропавловския катедрален храм, където е гробницата на династията Романови. Богослужението беше свързано с отбелязването на 400-годишнината на династията Романови и 1025-годишнината от Кръщението на Русия.

От 11 до 15 юли Кръстът на св. ап. Андрей Първозвани беше в Казанския катедрален храм в Санкт Петербург. Вярващите имаха достъп до светинята всеки ден.

От 16 юли до 2 август Кръстът на св. ап. Андрей Първозвани ще пребивава в три столици: Москва, Киев и Минск. През всички тези дни вярващите ще имат денонощен достъп до великата християнска светиня.

ГРАФИК НА ОБИКОЛКАТА НА АНДРЕЕВИЯ КРЪСТ:

● 11-15 юли – Санкт Петербург

● 16-19 юли – Московска област

● 19-25 юли – Москва

● 26-28 юли – Киев

● 29 юли-2 август - Минск

В мероприятията по случай 1025-годишнината от Покръстването на Русия участие ще вземат предстоятели и представители на всички Поместни православни църкви. Празникът ще бъде отбелязан на официално държавно ниво в Русия, Белорусия и Украйна. В рамките на тържествата са предвидени срещи с ръководителите на тези страни.

На 24 юли, когато се отбелязва паметта на света равноапостолна Олга, великата княгиня на Русия, тържествена света Литургия ще бъде отслужена в катедралния храм на Христа Спасителя в Москва.

Вечерта на 25 юли на Червения площад в Москва ще бъде проведен празничен концерт.

Сутринта на 27 юли ще бъде извършен молебен в Киев, а вечерта в украинската столица ще бъде проведен празничен концерт.

На 28 юли, празника в памет на светия равноапостолен велик княз Владимир, Божествена св. Литургия ще бъде отслужена на Съборния площад в Киево-Печорската лавра.

На 29 юли ще бъде отслужена тържествена света Литургия в земите на древен храм в Минск, белоруската столица, и в чест на 1025-годишнината от Покръстването на Русия ще бъдат поставени възпоменателни грамоти на мястото на древен храм "Рождество на Пресвета Богородица", намиращ се в земите на древния замък.

Във всички богослужения ще вземат участие предстоятели и официални представители от делегациите на всички Поместни православни църкви.

pravoslavie.ru
Превод: Анжела Петрова

 

 

« предишна новинаследваща новина »