ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Ходинка ще бъде отслужена св. Литургия под открито небе

17 юли 2013 16:21, Българска Патриаршия
Разрушеният храм на Ходинското поле

На 18 юли 2013 г. – датата, на която се отбелязва намирането на честните мощи на св. преподобен Сергий Радонежки (1422 г.) – на Ходинското поле край руската столица, на мястото на разрушения храм, който бил построен в памет на Радонежкия чудотворец, ще бъде отслужена света Литургия под открито небе.

Според мнозина историци именно този централен войнски храм е бил първата московска църква, разрушена от болшевиките. До революцията величественият катедрален храм бил същинска украса за тази част на града. Той бил построен за духовно укрепване на Московския гарнизон и побирал повече от 1000 богомолци.

Догодина ще бъде отбелязана 700-годишнината от рождението на преподобния Сергий. В рамките на програмата по честването на юбилея от Покръстването на Русия е предвидено строителството на 200 нови храма в столицата, като един от тях ще бъде именно този храм и той ще бъде възстановен на историческото му място. Първоначалният проект на храма не беше намерен, поради което на Дружеството за охрана на историческите паметници беше възложено подробно архивно проучване. Идеята е възстановяването на светинята да стане по наличните визуални данни.

Общността на името на преподобния Сергий е създадена през 2000 година. През март 2012 г. е назначен и нейният настоятел – свещеник Василий Бикс. На площадката бил издигнат поклоннически кръст, а след това започнало и провеждането на молебени. Енорията се състои не само от жителите на околните домове, но и от потомци на летците-изпитатели.

На 18 юли на мястото, предвидено за построяване на храма (Ходински булевард 17), отец-настоятелят ще отслужи света Литургия. В богослужението ще вземе участие хорът на Свето-Троицката Сергиева лавра. След службата ще бъде проведено народно празненство с гощавка и раздаване на сувенири.

pravmir.ru
Превод: А. Петрова

 

 

« предишна новинаследваща новина »