ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Марина в София

18 юли 2013 18:37, Софийска митрополия
Празникът на св. Марина в София

На 17 юли Православната църква отбелязва паметта на света Марина. По този повод в митрополитския храм „Св. Неделя” беше отслужена архиерейска света Литургия, която бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със свещениците ставроф. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. Мина Минчев – председател на Църковното настоятелство, ставроф. ик. Антон Вълчанов, протойерей Кирил Попов, свещ. Лазар Георгиев - предстоятел на храм „Св. Георги” в кв. "Горубляне", дяконите Иван Петков и д-р Петър Симеонов.

Специално за богослужението беше донесена частица от мощите на св. Марина, като вярващите имаха възможност да се поклонят и да отправят молитвите си за застъпничество на светицата.

След сугубата ектения бе прочетена заупокойна молитва за блаженопочившия и приснопаметен Български патриарх и Софийски митрополит Максим и за наскоро преставилия се Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

В своята проповед Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан разказа за живота на светицата и нейния пример, обърна внимание на неспокойното положение в страната, подчерта ролята на Църквата и духовенството в живота на хората, както и на самите православни християни, които трябва да следват Христовите тайнства.

Епископ Йоан причасти със св. Христови Тайни подготвените християни.

След края на литургията духовенството и вярващите взеха участие в лития от катедралния храм до параклиса „Св. Марина”, намиращ се в двора на Митрополията. Там беше отслужен водосвет от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан. С видимо вълнение той разказа за срутването на храма при едно земетресение и за неговото възстановяване по силното настояване на патриарх Максим. Епископ Йоан изрази желание този малък храм да се превърне в истинска перла на църковния живот в центъра на София.

Водосветът завърши с многолетствие, след което вярващите получиха икони на света Марина и светена вода за благословение.

 

Текст и снимки: Евгения Комарова

 

 

Снимки

Празникът на св. Марина в СофияПразникът на св. Марина в СофияПразникът на св. Марина в СофияПразникът на св. Марина в СофияПразникът на св. Марина в СофияПразникът на св. Марина в СофияПразникът на св. Марина в СофияПразникът на св. Марина в СофияПразникът на св. Марина в СофияПразникът на св. Марина в СофияПразникът на св. Марина в СофияПразникът на св. Марина в София
« предишна новинаследваща новина »