ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Официална българска църковна делегация ще вземе участие в тържествата по случай 1025-годишнината от Кръщението на Русия

19 юли 2013 18:53, Отдел "Връзки с обществеността"

По решение на Светия Синод на БПЦ-БП официална българска църковна делегация начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще вземе участие в тържествата по случай 1025-годишнината от Кръщението на Русия. Посещението се осъществява по покана на Московската патриаршия и ще продължи от 23 до 30 юли.

Светейшият патриарх Неофит ще вземе участие в празничната св. Литургия в храма „Христос Спасител” в Москва и в официалния прием в Трапезната палата при храма; в Молебена на Владимирская горка в Киев и в Божествена св. Литургия пред Успенския събор на Киево-Печорската лавра.

В рамките на визитата си патриарх Неофит ще положи основния камък на храм „Св. Киприан”, който ще бъде въздигнат в Руската столица, ще посети Българското подворие в Москва и ще се срещне с българската диаспора.

В програмата на празненствата са предвидени двустранни срещи на Руския патриарх Кирил с делегациите на Поместните православни църкви, както и срещи на предстоятелите на Поместните православни църкви с президента на Руската федерация Владимир Путин и президента на Украйна Виктор Янукович.

Българската църковна делегация ще посети Сретенския манастир, който се намира в центъра на Москва, и ще се срещне с неговия наместник архимандрит Тихон (Шевкунов); ще посети и прочутата Киево-Печорска лавра с Киевската духовна академия и семинария, където ще се срещне с ректора Борисополския митрополит Антоний и с наместника на Киево-Печорската лавра Вишгородски и Чернобилски митрополит Павел.

Основаването на Сретенския манастир е свързано с личността на св. Киприан, митрополит Киевски и Московски, който е българин по произход от прочутия търновски род Цамблак. Той е духовен син на св. Теодосий Търновски и духовен брат на св. Евтимий, патриарх Търновски. По заръка на св. Киприан чудотворната Владимирска икона на Пресвета Богородица (според преданието рисувана от св. апостол и евангелист Лука) била донесена в Москва, за да избави Московското княжество от нашествието на монголите. На мястото, където населението на Москва посрещнало след тридневен пост и молитва чудотворната икона и бил отслужен молебен за избавление от нашествениците, бил издигнат Сретенският манастир (от сл. "сретение" - среща), който днес попада в центъра на многомилионния град.

 

 

« предишна новинаследваща новина »