ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

120 години от освещаването на храм ”Св. пророк Илия” - Княжево, София

21 юли 2013 13:28, Българска Патриаршия
120 години от освещаването на храм ”Св. пророк Илия”, Княжево

На 20 юли, Илинден, т.г. се навършиха 120 години от освещаването на един от най-старите храмове в София, посветен на великоименития пророк Илия. По повод празника на огнения пророк и паметния юбилей бе отслужена тържествена архиерейска света Литургия.

Светата Литургия по традиция бе оглавена от председателя на храма Негово Преосвещенство Маркианополския епископ Константин. В съслужение с него бяха архимандрит Теофан, като представител на Софийска св. митрополия, отец Веселин от храм „Св. София – Премъдрост Божия”, отец Андон от храм „Рождество на Пресвета Богородица”, дякон и иподякони.

Храмовото духовенство, в лицето на двамата млади и сърцати свещенослужители Дилян и Дамян, посрещаше със светена вода, помазание и приветливост прииждащите верни да почетат пророка от миналото, настоящето и бъдещето в неговия вековен дом на обща молитва с „едни уста и едно сърце”.

Библейските четива от книги Царства (трета и четвърта), както и пространната и задълбочена проповед на отец Веселин припомниха на събралото се множество миряни живота и делата на велеславния Илия и тяхното значение като пример за благодатен живот и днес.

След причастяването със светите Дарове епископ Константин разказа накратко за историческите събития, които в годините непосредствено след Освобождението от турско робство довели до построяването на този най-стар и величествен по размери и архитектура храм в Софийско, посветен на пророка, който, според евангелския Завет, не е претърпял земна смърт и пак ще дойде, за да изобличи неправедните анти-Христови управители.

Накрая, по стародавна традиция, бе раздаден няколко вида корбан за благословение и на телата - „храмове на Духа Светаго”.

ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМА ПРЕДИ 120 ГОДИНИ

(кратък преглед от Маркианополски еп. Константин)

През тази година на Илинден се навършват 120 години от освещаването на този храм - „Св. пророк Илия” в Княжево. Строежът на храма започва само 10 години след Освобождението от турско потисничество, което е истинско чудо за тези бедни и изнурени времена! На 20 юли 1888г. е положен основният камък. А на 20 юли 1893г. (само след пет години) тук идва тогавашният председател на Министерския съвет Стефан Стамболов и епископ Партений (впоследствие Софийски митрополит, †1918) освещава храма.

По това време действащите църкви в София били само няколко: старият митрополитски храм „Св. Петка–стара”, „Св. Петка Самарджийска”, „Св. Седмочисленици” и „Св. Неделя”. Църква, посветена на св. пророк Илия нямало. Така, този храм се явява един от най-старите храмове на БПЦ в София и първият посветен на св. пророк Илия. Но как се стигнало до решението за неговото построяване?

В годините след Освобождението тук съществувало селце, състоящо се от три махали и наричано Бали ефенди, като собствеността на земята била на мохамеданската управа. Младият княз Александър Батенберг бил привлечен в местността от чистия въздух и минералната вода. Той пристигал с каляска от София и минавайки по постиланата пред него червена пътека се възхищавал на богатството на природата и взел решение да построи тук своята резиденция. Именно оттогава селцето започнало да се нарича Княжевото, или просто Княжево.

И когато князът уведомил за решението си Ст. Стамболов, изискал от него тук първо да се построят църква и поща. Църква, от която да изпросва Божието благословение за държавните решения, които взима, и поща, за да уведомява за тях Министерския съвет.

Слава Богу за всичко и за Неговия благ промисъл новоиздигнатият български храм след Освобождението да бъде посветен на пророка, издигнат с огнена колесница – св. пророк Илия!

Вече близо 35 години, откакто служа в този храм, и Бог и Неговият пророк са ме закриляли и са ми помагали. Желая това от сърце и на всички вас, защото през тези години съм свидетел на множество чудеса, изцеления и оказвана бърза небесна подкрепа по молитвите на велеславния огнен пророк.

Божието благословение да бъде с всички вас! Амин.

(Словото е произнесено на празничната архиерейска вечерня, 19 юли 2013г.)

Текст и снимки: Анула Христова

 

 

Снимки

120 години от освещаването на храм ”Св. пророк Илия”, КняжевоХрамовата иконаХрамовото духовенство посреща миряните, дошли за празникаАрхиерейското влизане в св. олтарНачало на св. ЛитургияНачало на св. ЛитургияНачало на св. ЛитургияМалкият входМалкият входАрхиерейско благословениеАрхиерейско благословение120 години от освещаването на храм ”Св. пророк Илия”, КняжевоСтенописната икона на св. пророк Илия120 години от освещаването на храм ”Св. пророк Илия”, КняжевоИз словото на Свещеното ПисаниеИз словото на Свещеното Писание120 години от освещаването на храм ”Св. пророк Илия”, Княжево120 години от освещаването на храм ”Св. пророк Илия”, Княжево120 години от освещаването на храм ”Св. пророк Илия”, Княжево120 години от освещаването на храм ”Св. пророк Илия”, Княжево120 години от освещаването на храм ”Св. пророк Илия”, Княжево120 години от освещаването на храм ”Св. пророк Илия”, Княжево120 години от освещаването на храм ”Св. пророк Илия”, КняжевоПроповедта за празникаПроповедта за празникаПроповедта за празникаПроповедта за празникаПразничната проповед за огнения пророкПразничната проповед за огнения пророкПразничната проповед за огнения пророкПричастяване на вернитеПричастяване на верните120 години от освещаването на храм ”Св. пророк Илия”, Княжево120 години от освещаването на храм ”Св. пророк Илия”, КняжевоАрхиерейско словоАрхиерейско словоАрхиерейско словоАрхиерейско слово120 години от освещаването на храм ”Св. пророк Илия”, Княжево120 години от освещаването на храм ”Св. пророк Илия”, Княжево120 години от освещаването на храм ”Св. пророк Илия”, КняжевоОсвещаване на корбанаОсвещаване на корбанаОсвещаване на корбанаОсвещаване на корбана120 години от освещаването на храм ”Св. пророк Илия”, Княжево120 години от освещаването на храм ”Св. пророк Илия”, КняжевоХрамовото духовенство - о. Дилян и о. Дамян
« предишна новинаследваща новина »