ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Константинополският патриарх отново призовава да бъде отворена Семинарията в Халки

24 юли 2013 11:04, Българска Патриаршия
Семинарията в Халки

ФЕНЕР. Вселенският патриарх Вартоломей повтори своя призив към турските власти да отворят отново Семинарията на остров Халки (тур., остров Хайбелиада), един от Принцовите острови, отбелязвайки, че вероизповеданията навлизат в опасен период от развитието си поради недостиг на добре квалифицирани духовни кадри.

Патриарх Вартоломей е заявил това на вечерен прием, организиран от службата на истанбулския мюфтия, Рахми Яран по повод Рамадана: „Бихме искали тук да отбележим колко е важно наличието на квалифицирани духовни кадри в обществото. Духовните кадри винаги трябва да имат достойно ниво на образование, за да могат в обществото да бъдат пример със своя начин на живот, базиран на достойното им образование. Трябва да се подчертае колко важен е въпросът със Семинарията в Халки, затворена през 1971 г., защото сега навлизаме в период на недостиг на квалифицирани духовни кадри”. И преди са правени опити от страна на Константинополската патриаршия за постигане на ново отваряне на Семинарията в Халки, но проблемът и досега остава нерешен въпрос в турските държавни дискусии.

Негово Всесветейшество изтъкна също така потребността от диалог между духовните представители, като добави, че ежегодното посещение на вечерни приеми от Рамадана е „конкретен израз на любов и уважение към нашите мюсюлмански братя”. На приема присъстваше и началникът на Дирекцията по вероизповеданията, Мехмет Гьормез, който също отправи послание. Той отбеляза, че потребността от добре образовани личности и духовни кадри е изключително важна в наши дни, тъй като политическите сили в по-голямата си част са се показали негодни да полагат грижи за света.

Източник: Dailynews
Подготви: Анжела Петрова

 

 

Снимки

Патриарх Вартоломей
« предишна новинаследваща новина »