ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

НА 22 АВГУСТ 2009 Г. ЗНЕПОЛСКИЯТ ЕПИСКОП ЙОАН ОТСЛУЖИ ТЪРЖЕСТВЕНА СВ. ЛИТУРГИЯ В ГР. САМОКОВ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРАЗНИКА НА ГРАДА

23 август 2009 15:48, Софийска митрополия
Посрещане на Знеполски епископ Йоан в Бельовата църква Рождество Богородично

На 22 август 2009 г. в самоковската Бельова църква "Рождество Богородично" Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, отслужи тържествена св. Литургия, водосвет и освещаване на корбан по случай празника на град Самоков. За седми пореден път тържеството на града се провежда във връзка с 21 август, деня, в който Църквата чества паметта на св. свещеномъченик Симеон Самоковски, отдал живота си за вярата и народността през 1737 г.

В божествената св. Литургия взеха участие Негово Високопреподобие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска св. митрополия, Негово Високоблагоговейнство иконом Петър Стоименов, архиерейски наместник в гр. Самоков и председател на храм "Рождество Богородично", Негово Високоблагоговейнство протойерей Василий Сарян, председател на столичния храм "Св. Преображение Господне", духовници от самоковска духовна околия и сестринството на Самоковския девически манастир "Покров Богородичен".

На богослужението присъстваха кметът на гр. Самоков г-н Ангел Николов, заместник-кметът г-н Ярловски, софийските епархийски членове д-р Борислав Филчев и г-н Емил Милов.

Всички присъстващи с внимание изслушаха проповедта на преосвещения епископ Йоан, в която той каза, че, чествайки молитвено паметта на св. свещеномъченик Симеон Самоковски, ние се вдъхновяваме от богоугодния му живот и родолюбивия му дух. Епископът подчерта, че самоковци са честити да имат за покровител на своя роден град такъв дивен Божи угодник, от когото да взимат пример и за своя личен и обществен живот. Негово Преосвещенство благопожела на самоковчани от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим те да се назидават от благочестивия път и родолюбивата дейност на св. Симеон, а на кмета на Самоков г-н Ангел Николов изказа благодарност за изключително доброто отношение към Църквата, както и за оказването на финансова помощ при построяването на оградата на Бельовата църква "Рождество Богородично", която и в момента се доизработва в красив църковен стил. Епископ Йоан сърдечно благодари и на цялото общинско ръководство, както и на архиерейския наместник иконом Петър Стоименов за грижата и осъществяването на този проект.

След св. Литургия бе извършен водосвет. Знеполският епископ Йоан поръси многобройния народ за здраве и просперитет, след което бе осветен и раздаден корбан за благословение на всички вярващи и техните семейства.

В 18.30 ч. на същия ден, непосредствено преди благодарствения молебен на централния градски площад, Негово Преосвещенство посети Самоковския девически манастир "Покров Богородичен".

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

По време на Евхаристийния канон22 август 2009 г. в Бельовата църква Рождество БогородичноПроповедта на Знеполски епископ Йоан за св. свщмчк Симеон СамоковскиБельовата църква Рождество БогородичноВодосветътВодосветътЗнеполски епископ Йоан  поръсва многобройния вярващ народ за здраве и просперитетОсвещаване на корбана за благословение на народа

Аудио

Литургия в Самоков

« предишна новинаследваща новина »