ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

22 АВГУСТ 2009 Г. - БЛАГОДАРСТВЕН МОЛЕБЕН ЗА ПРАЗНИКА НА ГР. САМОКОВ

23 август 2009 16:17, Софийска митрополия
Благодарствен молебен по случай празника на гр. Самоков

На 22 август 2009 г. в 19. 30 ч. на централния самоковски площад започна благодарственият молебен по повод празника на гр. Самоков. Той бе извършен от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с Негово Високопреподобие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска св. митрополия, Негово Високоблагоговейнство иконом Петър Стоименов, архиерейски наместник в гр. Самоков и председател на храм "Рождество Богородично", Негово Високоблагоговейнство иконом Пламен Попкирилов, софийски епархийски съветник, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия и председател на храм "Успение Богородично" в гр. Долна Баня, Негово Високоблагоговейнство протойерей Василий Сарян, председател на столичния храм "Св. Преображение Господне", и духовенството на Самоковска духовна околия.

За седми пореден път тържеството на града се провежда във връзка с 21 август, деня, в който Църквата чества паметта на св. свещеномъченик Симеон Самоковски, отдал живота си за вярата и народността през 1737 г.

На молебена присъстваха кметът на гр. Самоков г-н Ангел Николов, заместник-кметът г-н Ярловски, председателката на Самоковския общински съвет г-жа Лилия Янкова, почетните граждани и целокупното гражданство на гр. Самоков.

След като благослови общинското ръководство, Негово Преосвещенство епископ Йоан се обърна към жителите на Самоков с празнично и вълнуващо слово. В него той припомни, че живописният град, освен като духовен център, е познат в историята ни и като важно културно средище, в което се извисяват благолепно украсените и поддържани църкви на фона на дивните рилски пейзажи. Епископ Йоан говори за многобройните и високостойностни творби, създадени в Самоков от иконописци, зографи, художници, резбари и гравьори. Тесните контакти с Рилския манастир и с Атонските иконописни школи създавали условия за солидна подготовка на самоковските творци. "Известни са самоковските майстори като Димитър Зограф, Захари Зограф, Станислав Доспевски, Никола Образописов, чиято 180-годишнина (от рождението му) отбелязваме тази година. През първата половина на 19 век в Самоков възникнала най-ранната и най-значимата гравьорска школа у нас. Нейният основател Никола Карастоянов развил делото на архимандрит Исаия, който бил създал печатница, в която се отпечатвали религиозни щампи и илюстровани книги в продължение на повече от шестдесет години. Това е само част от имената на всички онези големи личности, творчески и граждански ангажирани с българското Възраждане, и които са живяли и творили в град Самоков." Епископ Йоан сърдечно благодари на общинската управа за поканата, отправена към софийското епархийско ръководство да вземе участие в празника на града. Той напомни, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим винаги се е радвал да служи и е служил във всички самоковски храмове, като с особена радост е свещенодействал в девическия манастир "Покров Богородичен". От името на Негово Светейшество викарийният му епископ поздрави всички жители на град Самоков като им благопожела да се назидават от богоугодния живот на св. свещеномъченик Симеон Самоковски. На препълнения площад преосвещеният владика призова Бог да благослови град Самоков и живеещите в него, дарувайки им здраве и сили, за да се трудят за благоустрояването на техния град и да се радват на духовно и материално благополучие.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Знеполският еп. Йоан поръсва общинското ръководство

Аудио

Молебен, Самоков

« предишна новинаследваща новина »