ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско посещение в Българското подворие в Москва

26 юли 2013 07:18, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриаршеско посещение в Българското подворие в Москва

На 25 юли, непосредствено след като освети основния камък на новия храм „Св. Киприан” и преди срещата си със светейшия Руски патриарх Кирил, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит посети Подворието на Българската патриаршия при Московската патриаршия, чийто настоятел понастоящем е архим. Теоктист.

Там патриарх Неофит и придружаващата го официална църковна делегация бяха посрещнати с особена радост от отец-настоятеля, духовенството при храма и енориашите, които със синовна любов и вяра пристъпваха, за да получат първосветителското благословение на Светейшия ни патриарх.

След като се поклони пред образа на Пресвета Богородица-Троеручица и пред Светия Престол и благослови църковното изпълнение, патриарх Неофит се обърна към всички присъстващи с думи на благодарност за тържественото и сърдечно посрещане. Той припомни, че в това подворие в продължение на 8 години е изпълнявал своето служение приснопаметният патриарх Максим, който често с умиление е говорел за този храм и вярата и благочестието на енориашите при него. Самият патриарх Неофит по време на своята богословска специализация е бил енориаш при храма на Българското подворие, участвал е в богослужбите, принасял е под купола му своите молитви и се е укрепявал духовно.

Светейшият Български патриарх Неофит изрази радостта си, че отново е имал възможност да се поклони пред особено почитаната тук икона на Божията Майка–Троеручица и каза, че тази икона е също така много почитана и в Троянския манастир, от който е започнал монашеския път на приснопаметния патриарх Максим и на нинездравстващия Български патриарх и че днес в подножието на тази чудотворна икона се покои тялото на блаженопочиналия патриарх Максим.

В края на словото си патриарх Неофит призова Божието благословение върху всички по молитвите на Пресвета Богородица да се укрепяват във вярата и във всяко добро.

 

 

Снимки

Патриаршеско посещение в Българското подворие в МоскваПатриаршеско посещение в Българското подворие в МоскваДухоенството при храмаПатриаршеско посещение в Българското подворие в МоскваПатриаршеско посещение в Българското подворие в МоскваПатриаршеско посещение в Българското подворие в МоскваПатриаршеско посещение в Българското подворие в МоскваПатриаршеско посещение в Българското подворие в МоскваПатриаршеско посещение в Българското подворие в МоскваПатриаршеско посещение в Българското подворие в МоскваПатриаршеско посещение в Българското подворие в Москва
« предишна новинаследваща новина »