ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посещение на българска църковна делегация в Киевската духовна академия и семинария

30 юли 2013 10:38, Отдел "Връзки с обществеността"
В КДА

На 29 юли официалната българска църковна делегация начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит посети Киевската Духовна академия и семинария.

Българската делегация, както и по време на целия си престой в Киев, бе съпровождана от Новокаховский и Генический епископ Филарет и представителите на Руското подворие в София архимандрит Филип (Васильцев) и йером. Зотик (Гаевски).

Пред корпуса на Академията Светейшият патриарх Неофит бе посрещнат от ректора на Киевските духовни школи, управляващия делата на УПЦ Борисполски митрополит Антоний, председателя на Учебния комитет на УПЦ, зам.ректора на КДА по учебната част Ирпенски епископ Климент, първия зам.ректор на КДА протойерей Сергий Ющик, зам.ректора на КДА по научно-богословската работа В.В. Бурега, зам.ректора на КДА по възпитателната работа архимандрит Маркел (Павук), научният секретар на КДА протойерей Ростислав Снигирев, оглавяващия администрацията на Киевската митрополия протойерей Владимир Коцаба, преподаватели и учащи се в Киевската духовна семинария.

В своето приветствие към Българския патриарх ректорът митрополит Антоний изрази задоволството от това височайше посещение и изтъкна дълбоките връзки, които Киевската духовна академия и семинария имат с Българската православна църква – много изтъкнати български йерарси са се обучавали в нея, а след Октомврийската революция преподаватели от Киевската академия продължават своята научна и преподавателска дейност в Софийската духовна академия.

Патриарх Неофит, от своя страна, благодари за топлото посрещане и за възможността да посети най-старото духовно учебно заведение в Украйна и отправи своето патриаршеско благословение и благопожелания към ръководството, преподавателите и възпитаниците на Киевската Духовна академия и семинария.

Българската църковна делегация има възможността да разгледа Духовната академия и да се запознае с нейното минало и с настоящото й положение. Последва среща-разговор на Светейшия патриарх Неофит и придружаваащите го лица с преподавателската колегия. Негово Светейшество сподели своя опит като ректор на Софийската духовна академия и пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет, говори за промените, които са настанали след преобразуването на Духовната ни академия в Богословски факултет и как това се е отразило на връзката между Българската православна църква и Висшата духовна школа в София. Разказа за новите Богословски факултети и катедри в България и за съвременното състояние на богословската наука и образование у нас и отбеляза необходимостта от по-близко сътрудничество и обмен на студенти между нашите Богословски факултети и Киевската духовна академия.

Ректорът на Киевската духовна академя Борисполски митрополит Антоний разказа за контактите, които осъществяват управляваните от него учебни заведения с духовните заведения в различни страни и изрази надежда, че в най-близко бъдеще ще бъде подписана спогодба за сътрудничество с Богословските факултети в България.

В спомен от този паметен ден, който – по думите на митрополит Антоний – ще остане завинаги в паметта на преподавателите и възпитаниците на КДС и КДА, ректорът подари на патриарх Неофит панагия, осветена при мощите на св. Серафим Саровски, и книги – плод на научната работа на професорите от КДА, а Светейшият Български патриарх поднесе в дар икона на св. равноапостолен цар Борис Покръстител и книгата «Летопис на Българската православна църква».

 

 

Снимки

В КДАВ КДАВ КДА
« предишна новинаследваща новина »