ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество патриарх Неофит извърши обновление на параклиса в Александровска болница

02 август 2013 13:34, Софийска митрополия
Храмът „Св. Георги Софийски Най-нови”  в Александровска болница

Днес, 2 август, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит извърши обновление на храм „Св. Георги Софийски Най-Нови”, който се намира в двора на Университетската болница „Александровска”.

Идеята за съграждането на болничен параклис датира още от 1913г., но се осъществява едва през 2008г. Храмът е разположен в двора на болницата и е посветен на св. Георги Софийски Най-Нови, тъй като се знае, че в близост е мястото, където е убит светията през 1534г. Той е построен изцяло с доброволен труд и с дарени средства от лекари, пациенти, свещеници, граждани и бизнес организации. В началото на 2013 започва изографисването, вътрешното обзавеждане и закупуването на църковна утвар, а в края на м. юли е поставена и църковна камбана. Тя е излята през 1933г. и е съхранена през годините в лечебното заведение, като е запазена от претопяване.

В празничния ден, в двора на Университетската болница се събраха голямо множество лекари, медицински персонал, служители и пациенти, които с голяма радост очакваха Негово Светейшество патриарх Неофит и искаха да бъдат съпричастни към официалното откриване на болничния параклис. Сред присъстващите бяха зам.-министърът на здравеопазването и изпълнителният директор на Университетската болница – д-р Костадин Ангелов.

В последованието заедно с Негово Светейшество взеха участие Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит и столични духовници, сред които и назначеният от Софийска митрополия за обгрижващ параклиса - свещеник Радослав Вуков.

В края на последованието Знеполският епископ Йоан се обърна към събралите се служители на Александровска болница и ги поздрави с откриването на параклиса.

„Лекарското съсловие с право е наречено десница Господня и това се доказва и с изграждането на този храм в чест на софийския мъченик Георги Най-Нови, каза в словото си еп. Йоан. Болният има нужда не само от лекар, но и от духовник. Тези две призвания се доближават именно в думите на св.ап. Павел: „правете винаги добро и един другиму, и на самите себе си и Духа не угасяйте“. В тези радостни моменти като днес ние всесърдечно и искрено благодарим на всички лекари, на медицинското ръководство в лицето на д-р Ангелов, на църковното настоятелство и на всички строители, дарители и спомоществуватели, които са се потрудили той да стане факт", каза още владиката и пожела: „Нека този параклис бъде място за утеха, прибежище, за укрепяване на телесното и душевно здраве на лекари и пациенти!“

От името на ръководството на Университетската болница с поздравително слово се обърна и изпълнителният директор д-р Костадин Ангелов, който благодари на патриарх Неофит за оказаната чест лично да присъства на обновлението на параклиса и изрази разбирането им, че болните се нуждаят не само от техния „професионализъм и компетентност, но също и от кураж, духовна помощ и подкрепа“. Накрая директорът пожела: "здраве, оптимизъм и енергия за добър живот, защото благо е не всеки живот, а само добрият!“

Патриарх Неофит като даде своя първосветителски благослов призова Божието благословение върху всички, които търсят помощта на Онзи, Който е Лекарят на всички лекари.

„Да се трудим за благото на всички!На многая лета!“, каза Българският патриарх.

След чинопоследованието присъстващите служители и пациенти пристъпиха към параклиса да се поръсят със светена вода, след което всеки прие лично благословение от патриарх Неофит.

* * *

УМБАЛ "Александровска" е най-старото лечебно заведение в България, което идната година ще навърши 140 години от основаването си. Тя е водещ университетски и лечебен център и се е наложила като национален лидер в многопрофилната болнична дейност за активно лечение, трансплантационната, диспансерната, учебната и научно-изследователската дейност, в която се лекуват пациенти от цялата страна. Единствено в Александровска болница се провеждат държавните изпити за придобиване на основните медицински специалности и се осъществява следдипломна квалификация и специализация на повечето лекари в България. В лечебното заведение работят 1800 лекари, медицински персонал и администрация.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

В очакване на патриархаВ очакване на патриарха В очакване на патриарха Храмът „Св. Георги Софийски Най-нови” в Александровска болница В очакване на патриархаНегово Светейшество патриарх НеофитПосрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово Светейшество Посрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоНегово Светейшество патриарх Неофит в Александровска болницаВодосветНегово Светейшество патриарх Неофит в Александровска болница Негово Светейшество патриарх Неофит в Александровска болница Обновление на параклиса в Александровска болница Храмът " Св. Георги Най-Нови" в Александровска болницаЗнеполски еп. ЙоанВодосветОбновление на параклиса в Александровска болницаНегово Светейшество патриарх Неофит в Александровска болницаНегово Светейшество патриарх Неофит в Александровска болница Негово Светейшество патриарх Неофит в Александровска болница Негово Светейшество патриарх Неофит в Александровска болница Негово Светейшество патриарх Неофит в Александровска болница Негово Светейшество патриарх Неофит в Александровска болница Негово Светейшество патриарх Неофит в Александровска болница Паметна снимкаНегово Светейшество патриарх Неофит в Александровска болница
« предишна новинаследваща новина »