ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

От София тръгна поклонническият път „РИЛСКИЯТ ЧУДОТВОРЕЦ” - подробен фоторепортаж

02 август 2013 13:40, Софийска митрополия
Поклонническият път „РИЛСКИЯТ ЧУДОТВОРЕЦ”

За четвърти пореден път на 1 август потегли литийно шествие от София, чиято цел е да извърви поклонническия път „РИЛСКИЯТ ЧУДОТВОРЕЦ”, преминавайки през трите планини - Витоша, Верила и Рила и да достигне до Рилската св.обител, където поклонниците да се помолят пред светите мощи на преподобния Йоан Рилски, който повече от десет века закриля и благославя българския народ.

В първия ден на месец август - начало на Богородичния пост, когато се извършва водосвет и се изнася Кръстът за поклонение на вярващите, в старинния столичен храм „Св. София“ се събраха множество християни на различна възраст, за да вземат молитвено участие в празничната св. литургия, след което да се отправят пеша по трудния планински път към Рилския манастир.

Сред присъстващите в храма бяха деканът на Бф доц.д-р Алексантър Омарчевски, началникът на ОП „Туристическо обслужване” към Столична община г-жа Марияна Орешкова и общински служители, студенти и преподаватели от различни специалности и университети, семинарски учители и многобройни миряни от различни градове на страната, упражняващи разни професии - над сто и петдесет човека.

Св. Литургия бе отслужена от ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия, председател на столичния храм, който е един от основните инициатори на поклонническото пътуване пеша и водач на литийното шествие. В края на литургията отец Ангел се обърна с кратко слово за настоящия празник и отправи духовни съвети за предстоящото пътуване.

„Това е едно духовно пътешествие - каза отец Ангел - където и да сме, ние ще се молим на нашия закрилник св. Йоан Рилски. Ще извършваме водосвет на рилските езера и ще направим така, че тропарът на св. Йоан да се понесе над Рилската планина, защото тази планина е осветена от стъпките на преподобния наш отец“. И пожела: "Да имаме много радост в сърцата си и с лекота да преминем и достигнем до Рилската света обител!“

По традиция, след литургията бе извършен водосвет и многобройните присъстващи бяха поръсени със светена вода за духовна и телесна подкрепа в предстоящото пътуване.

Поклонническият път „РИЛСКИЯТ ЧУДОТВОРЕЦ” започна с лития до родондата „Св. Георги“, където през 1469г. са били положени мощите на св. Йоан Рилски при връщането им от Търново в Рилския манастир. Камбанен звън на един от най-древните храмове в София посрещна дългата лития начело с Кръста, хоругвата и иконата на св. Йоан Рилски. Там бе прочетена кратка молитва и вярващите се поклониха на частиците мощи, които се покоят в храма.

След кратко организационно уточнение рилските поклонници се отправиха към първата спирка извън града - параклиса „Св. Йоан Рилски“, в близост до хижа „Кумата“.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Св.Литургия в храм "Св. София" Св.Литургия в храм "Св. София"Св.Литургия в храм "Св. София" В храмаВ храмаВодосветВ храмаВ храмаВ храма В храмаВодосветВодосветВодосветВодосветВ храмаПред  храмаПред храмаОтец Ангел и г-жа Марияна ОрешковаПред храмаПред храмаЛития Лития Лития Лития Лития Лития Лития ЛитияВ ротондата "Св. Георги"В ротондата "Св. Георги" В ротондата "Св. Георги" В ротондата "Св. Георги"
« предишна новинаследваща новина »