ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Започна четенето на Молебния канон към Пресвета Богородица

02 август 2013 22:27, Софийска митрополия
Митрополитската катедрала "Св.Неделя"

В началото на месец август започна петнадесетдневният Богородичен пост, който мъдро Църквата е установила в средата на лятото, като че ли да напомни на християните за настъпващата нова църковна година (на 1 септември) и така духовно да ги ободри, отрезви и подготви за църковното новолетие.

Според църковнобогослужебния устав, в края на делничните вечерни през Богородичния пост се отслужва Молебен канон към Пресвета Богородица. По установена вече традиция, в София това умилително църковно-поетично творение се изпълнява съборно - предстоявано от викарния епископ, в съслужение с множество столични духовници и съмолитствано от многоброен богомолен народ.

Първото от тези молебни последования бе изпълнено в митрополитската катедрала “Св. Неделя”, оглавено от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Наред с храмовото духовенство, в него взеха участие софийски председатели и свещенослужители.

Съгласно програмата на Софийска митрополия, второто молебно последование бе изпълнено в старинната ротонда „Св. Георги“.

Умилителните песнопения на канона се изпълняваха антифоно от духовниците (застанали в средата на храма) и от певците, дошли от различни столични храмове. Към тяхното молитвено пение се присъединяваха и мнозина от богомолците, които се бяха подготвили с разпечатани текстове на стиховете на Богородичния канон.

В края на последованията епископ Йоан се обръщаше към многобройните християни и със своето духовно-ободрително слово ни призоваваше по молитвите на Пресв. Богородица през този пост да придобием още по-голямо и сърдечно съкрушение, водещо по пътя на духовното възрастване.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Молебният канон на св. Богородица в храм "Св. Неделя"Молебният канон на св. Богородица в храм "Св. Неделя" Молебният канон на св. Богородица в храм "Св. Неделя" Молебният канон на св. Богородица в храм "Св. Неделя" Молебният канон на св. Богородица в храм "Св. Неделя" Молебният канон на св. Богородица в храм "Св. Неделя" Молебният канон на св. Богородица в храм "Св. Неделя" Молебният канон на св. Богородица в храм "Св. Неделя" Молебният канон на св. Богородица в храм "Св. Неделя" Молебният канон на св. Богородица в храм "Св. Неделя" Молебният канон на св. Богородица в храм "Св. Неделя" Молебният канон на св. Богородица в храм "Св. Неделя" Молебният канон на св. Богородица в храм "Св. Неделя" Молебният канон на св. Богородица в храм "Св. Неделя" Молебният канон на св. Богородица в храм "Св. Неделя" Молебният канон на св. Богородица в ротондата" Св. Георги"Молебният канон на св. Богородица в ротондата" Св. Георги"Молебният канон на св. Богородица в ротондата" Св. Георги"Молебният канон на св. Богородица в ротондата" Св. Георги"Молебният канон на св. Богородица в ротондата" Св. Георги"Молебният канон на св. Богородица в ротондата" Св. Георги"Молебният канон на св. Богородица в ротондата" Св. Георги"Молебният канон на св. Богородица в ротондата" Св. Георги"Молебният канон на св. Богородица в ротондата" Св. Георги"
« предишна новинаследваща новина »