ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРА и БАЧКОВО (с кратка история на манастирите)

04 август 2013 02:01, Българска Патриаршия
Поклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРА и БАЧКОВО

На 29 юли 2013 г., в деня когато Българската православна църква празнува паметта на св. Висарион Смоленски, братството „Св. арх. Михаил” при столичния катедрален храм „Света Неделя” осъществи поредното си поклонническо пътуване за тази година. Посетен бе първо манастирският комплекс „Света Троица – Кръстова гора”, който се намира на територията на Пловдивска епархия, а след това и Бачковският ставропигиален манастир „Света Богородица”.

Автобусът с поклонниците тръгна в 7.00 ч. от гр. София в посока Пловдив и Асеновград, а след Бачково се отклони към с. Борово, намиращо се в подножието на Кръстов връх, на разстояние 7 км. Благодарение вещото шофиране на водача Станислав, 50-местният автобус успя да се изкачи до самата местност Кръстова гора. Тя се намира на около 1550 м надморска височина и в нея е разположен манастирът „Света Троица”. Поляната, на която е построен манастирът е дълга приблизително 500 и широка 300 м, заобиколена от гъсти букови гори. Оттук панорамната гледка е величествена. В далечината се вижда море от планински ридове и върхове. В средата има алея с параклиси, посветени на 12 апостоли, която в най-високата си част води до метален кръст. Поклонниците от София имаха на разположение повече от три часа, за да разгледат и да се поклонят на това свещено место, което не престава да повдига множество въпроси и дискусии, но и където Бог продължава изобилно да излива Своята благодат.

Поклонниците от братството при столичния катедрален храм посетиха първо новия храм „Покров на Пресвета Богородица”, където се поклониха на частица от Христовия Кръст, вградена в голям позлатен кръст, поставен на един от аналоите в храма. Монахът, който посрещна поклонниците, раздаде на всички по едно памуче, което да допрат до Честното дърво и да го отнесат в домовете си за благословение. После всички поеха по алеята над храма и се поклониха в 12-те параклиса, раположени от двете й страни. Те бяха издигнати неотдавна със средства, набрани от волните пожертвования на християните от страната. В обзавежденето на някои от тях участва и братството към столичния катедрален храм с председател о. Мина Минчев. След това всички се изкачиха на източния връх, над параклисите, където се намира кръстът, подарен в 1939 г. от цар Борис III на манастира.

Кръстът бе откраднат на 22 октомври 1994 г., след като бе стоял там повече от 50 години, но на следващата година бе намерен от овчаря Алекси от с. Белица. Както пасял стадото си на половин километър от Кръстова гора, изведнъж той видял, че овцете се втурват към отсрещната борова гора. Изненадан Алекси ги последвал, за да види какво ги е уплашило. Когато сигнал там, ги видял вкупчени да ровят с крака из ланската шума. На същото място овчарят открил полузаровения метален кръст, разрязан на две. В първият момент човекът се уплашил да не го уличат в кражба, но после решил да съобщи за находката. Когато казал на о. Васил, че е намерил кръста, същият се разплакал, а после започнал горещо да благодари на Бога. След това кръстът бил заварéн и отново върнат на мястото си. Това било истинско чудо, защото Христовият кръст не търпи посегателства. Разбрали са го и крадците на светинята. Малко след връщането на кръста, на игумена била подхвърлена бележка, в която пишело: „Ние, които посегнахме на кръста бяхме трима. Беди нападнаха семействата ни. Двамата се споминаха. Не исках да ме последва тяхната участ. Върнах кръста и моля за прошка...!”.

След като се поклониха на металния Кръст, всички се спуснаха до параклиса „Света Троица” на западния склон, а след това слязоха и до аязмото, намиращо се на северозапад от него, малко по-ниско. На скалата над аязмото е построен друг параклис „Живоприемен източник”, под който се намира и самото аязмо „Гълъбичката”. Над него е сложен дървеният кръст, който заместваше металния, подарък от цар Борис ΙΙΙ във времето, в което той липсваше. На пейките срещу аязмото мнозина седнаха на сянка, за да се подкрепят и разхладят в горещия следобед. Други предпочетоха да се върнат в манастира, където да разгледат канаскията (църковния магазин) и да седнат на кафе в дворчето до нея. Около 14.30 ч. всички се качиха в автобуса, за да продължат пътя си до Бачковския манастир.

След около час поклонниците от София пристигнаха в Бачковския манастир (за историята на манастира вж. дописката от 23 декември 2010: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=35225) и се поклониха на най-голямата светиня на манастира – чудотворния образ на Божията майка „Св. Богородица – Умиление (Елеуса)”, която се намира на специално място в съборната църква, и под зоркия поглед на служителите на манастира разгледаха двора на светата обител. Някои поклонници се престрашиха да извадят малки фотоапарати и gsm-и и се снимаха за спомен (снимките на територията на светата обител, а особено в съборната църква са абсолютно забранени). В късния следобед в Бачковския манастир пристигна и пловдивският митрополит Николай, придружаван от Великотърновския митрополит Григорий, протосингела на Пловдивска света митрополия и други духовници, които идваха от службата на празника на св. Висарион Смоленски в едноименния храм в гр. Смолян. Митрополит Николай даде своето благословение на поклонниците от София и им пожела успешно пътуване и завръщане в столицата. В късния следобед всички поклонници се качиха в автобуса и продължиха пътя си към София, а на връщане дякон Петър от столичната катедрала изнесе беседа за Богородичния пост и подготовката, която всеки християнин трябва да направи преди този велик за Православната църква празник, като пожела на всички лек и душеспасителен пост.

* * *

КРАТКА ИСТОРИЯ НА МАНАСТИРА НА КРЪСТОВА ГОРА "СВЕТА ТРОИЦА"

Продължението четете тук: http://bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=403

Текст и снимки: дякон д-р Петър П. Симеонов

 

 

Снимки

Поклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРА и БАЧКОВОПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАБлагочестивият брат Данчо (Йордан Дренков)-вж. в сайта ПЪТ КЪМ ГОЛГОТАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до КРЪСТОВА ГОРАПоклонническо пътуване до БАЧКОВОПоклонническо пътуване до БАЧКОВОПоклонническо пътуване до БАЧКОВОПоклонническо пътуване до БАЧКОВОПоклонническо пътуване до БАЧКОВОПоклонническо пътуване до БАЧКОВОПоклонническо пътуване до БАЧКОВОПоклонническо пътуване до БАЧКОВОПоклонническо пътуване до БАЧКОВО
« предишна новинаследваща новина »