ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отново свещенослужители в Сръбската армия

04 август 2013 23:11, Българска Патриаршия
Отново свещенослужители в Сръбската армия

БЕЛГРАД. През изминалата седмица, след „70-годишно прекъсване на тази практика”, сръбската армия отново въведе свещенослужители в своите редици, съобщи агенция „Танюг”.

Те включват както православни свещеници, така и мюсюлмански имами, и католически капелани.

Заповедта за тяхното назначаване беше обявена на официална церемония в щаба на сръбската армия.

Полковник Милан Алексич заяви, че връщането на духовниците удовлетворява изискването за свобода на вероизповеданията, която членовете на войската трябва да имат.

На своя сайт в мрежата сръбската армия съобщи, че на церемонията са присъствали сръбският православен епископ Порфирий и католическият архиепископ на Белград Станислав Хочевар.

Военният свещенослужител ще има офицерско звание, но няма да носи оръжие. Той няма да заема място на командващ, но ще обгрижва духовно частта, към която принадлежи, и ще бъде пряко подчинен на нейния командващ, както и негов съветник. В канонично отношение той ще бъде под попечителството на своето духовно ръководство.

Свещенослужителите ще носят духовни одежди единствено по време на богослужебна дейност. През останалото време ще носят военни униформи със съответните знаци на тяхното вероизповедание.

Делото на военните свещенослужители има дългогодишна традиция в сръбската армия – то е било познато още преди 1918г. в редовете на сръбската кралска армия.

След войната Кралството на сърби, хървати и словенци е разполагало със свой корпус към министерството на отбраната и военната флота, който бил духовно обгрижван от военни свещенослужители - по един високопоставен духовен представител на православното, католическото и мюсюлманското вероизповедание.

Идеята за връщането на свещенослужители в армията датира още от 2000 година и се основава както на натрупания опит с чужди армии, така и на сръбската традиция.

През декември 2007 г. в сръбската армия беше приет закон, който разреши извършването на религиозно служение в армията.

На 24 март 2011 г. правителството внесе поправка за религиозно служение във въоръжените сили, а след това Министерството на отбраната подписа споразумения с всички традиционни църкви и религиозни вероизповедания.

По: pravmir.com
Превод: Анжела Петрова

 

 

« предишна новинаследваща новина »