ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Дяконско ръкоположение в гр. Якоруда

05 август 2013 09:52, Неврокопска митрополия
Дяконско ръкоположение

4 август 2013 година бе ден на тържество за малкия планински град Якоруда, Неврокопска епархия. Дух Светий - по молитвите на Църквата, на много вярващи и гости от различни енории - бе измолен да слезе над Божия раб Данаил Иванов Голомехов и да му даде всепобеждаваща греха и освещаваща благодат, за да бъде достоен свещенослужител на БПЦ.

Данаил Иванов Голомехов е роден на 9 юли 1983 г. в гр. Якоруда. Завършва основно образование в родния град в училище ”Св. св. Кирил и Методий” - в близост до църквата, посветена на светите равноапостолни братя. Средно образование получава в град Банско в Горски техникум ”Никола Вапцаров” през 2002 г. През 2007 г. юни месец завършва двугодишния паралелен курс в Софийската духовна семинария и през същата година септември месец е приет да учи теология в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Висше образование завършва през юни месец 2011 г. Женен е за Росица Чанкова Голомехова. В неделята, в която отпразнувахме светите седем отроци от Ефес, Данаил бе посветен в дяконски чин от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил.

Личната Петдесетница на Данаил Голомехов съпреживяха много хора от различни места на Неврокопска епархия. В тържествената св. Литургия взеха участие свещеници, дякони и иподякони, а на клира бе протопсалт г-н Йоанис Папахронис с митрополитския хор ”Неофит Рилски”.

Молитвеното слово се лееше от архипастира митрополит Натанаил, а тези, които бяха дошли и присъстваха на тази "Петдесетница" не останаха без полза. Защото словото за Нашия разпнат и възкръснал от мъртвите Спасител Господ Иисус Христос, словото за Църквата Му, наставленията към новоръкоположения дякон отец Данаил изпълваха душите и сърцата ни с духовна радост и веселие.

Свещенството е велико тайнство, с което се удостояват съвършените, призваните, достойните, за които и цялата Църква свидетелства с възгласа "достоин". При това тайнство не присъствуват само домашните, роднините и приятелите, но и цялата църковна община - енорията. А днес голямата църква с чудните камбани в Якоруда бе изпълнена с миряни от много епархии и енории - от Якоруда, Гоце Делчев, София, Благоевград, Банско, с. Елешница, с. Баня, Белица, Добринище, с. Ресилово и др.

Както в много случаи чувствата на любов, радост, умиление не могат да бъдат пресъздадени с описание, ако не бъдат преживени лично, то и сега нашето слово бледнее пред това небесно и земно тържество на ангели и човеци. Пастирът навлиза в своето служение на енорията, както Мойсей слиза от планината Синай, за да даде Закона - 10-те Божии заповеди - на израилския народ. Народът трепетно очаква това събитие, за което отдавна е готов и разбира: "Няма да оскъднее вярата ни в Спасителя Христа. Няма да пресекне изворът на благодатта в тайнствата. Евхаристийната жертва ще продължи да се принася. Няма да запустее храмът в енорията ни. Няма да останат пусти и сърцата ни - нашите одушевени храмове!" Защото "всекиму, който има, ще се даде и преумножи..." (Мат. 25:29), ще му се прибави, за да има не за себе си, а за другите, както бащата припечелва не за себе си, а за чедата си.

Бог да благослови отец дякон Данаил в трудния, тесен и трънлив път на пастирското му служение, за да може в послушание към Божията воля, изразена в църковния живот, със страх Божий, с вяра, надежда и любов, с мъжество и търпение, с кротост и незлобие да води народа Божий към покаяние, решително изправяне на греховете и придобиване на добродетели. Още - към живо, дейно богослужение в живота, към благодарение на Бога за всички блага, към хваление и славословие от все сърце и все душа на Светата, Единосъщна, Животворяща и Неразделна Троица, всякога, сега и винаги и за вечни векове. Амин!

НА ДОБЪР И БЛАГОСЛОВЕН ОТ БОГА ПЪТ, ОТЧЕ ДАНАИЛЕ !

Текст: свещ. Костадин Калайджиев
Снимки: г-жа Катя Калайджиева

 

 

Снимки

Дяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеПевцитеДякон ДанаилДякон ДанаилДяконско ръкоположение
« предишна новинаследваща новина »