ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Гавриил и епископ Наум бяха гости на тържеството на Руското подворие в София по случай 1025 г. от Кръщението на Русия

05 август 2013 16:53, Българска Патриаршия
Руското подворие в София отбеляза 1025 г. от Кръщението на Русия

На 4 август 2013 г. в Малката зала на Руския културно-информационен център се състоя задушевно и светло тържество по случай 1025-годишнината от Кръщението на Русия.

По покана на предстоятеля на Руското подворие на Московската Патриаршия в София архим. Филип на тържеството присъстваха Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил и Негово Преосвещенство Стобийският епископ Наум - гл. секретар на Св. Синод. Също така празника уважиха и архим. Исаак от Видинска епархия и прот. Кирил Попов - диригент на Софийския свещенически хор.

След приветствията, отправени от архим. Филип, бе дадена думата на митрополит Гавриил, който единствен от присъстващите на тържеството, се е удостоил с духовната радост да преживее както честванията на 1000-годишнината, така и на 1025-та годишнина от приемането на св. Православие от страна на руския народ и руските държавници. Митрополит Гавриил сподели, че при сравняването на тези две славни годишнини той съзира уникалното във всяка една от тях. Преди 25 години Руската православна църква отбелязва своето 1000-годишно Кръщение с особен трепет и духовно ликуване, тъй като току-що е паднал репресивният комунистически режим и усещането за свобода е изпълвало с особено въодушевление всички членове на РПЦ и нейните гости. А днес Руската църква вече е възродена, богата, силна, с много манастири, храмове, духовници и монашествуващи, с огромен брой миряни, които ревнуват по Божия дом и по разпрстраняване истините на Евангелието в съработничество с духовното си началство.

Тържеството на Руското подворие в София бе украсено и от изпълненията на хора при храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Бе показана и прекрасна колекция от снимки от отбелязването на 1025 години от Кръщението на св. Рус.

Програмата още включваше и прожекция на филма на митрополит Иларион (Алфеев) "Второе Крещение Руси" ("Второто Кръщение на Русия").

Всички присъстващи споделиха общата си радост от силното присъствие на св. Православие в Русия, което се явява и много силно православно свидетелство пред целия свят.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Янина Алексеева

 

 

Снимки

Архим. ФилипЛовчански митрополит ГАВРИИЛ и Стобийски епископ НАУМРуското подворие в София отбеляза 1025 г. от Кръщението на РусияХорът при Руското подворие в СофияЛовчански митр. Гавриил разказва своите впечатления от честванията в РусияСлайд-шоу от фотографии от честването на 1025 г. от Кръщението на св. РусРуското подворие в София отбеляза 1025 г. от Кръщението на Русия
« предишна новинаследваща новина »