ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

"Да се преобразим с Таворската светлина" - празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“

06 август 2013 07:16, Софийска митрополия
 Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“

"Да се преобразим с Таворската светлина на празника Преображение Господне! - с тези думи Знеполският еп. Йоан се обърна към многобройните богомолци изпълнили до краен предел столичния храм „Преображение Господне“ в навечерието на големия Господски празник.

В едноименния храм в кв. “Лозенец“ и тази година се събраха стотици духовници и миряни, за да влязат заедно в радостта на чудния празник Преображение Господне с молитвено участие в тържественото вечерно богослужение.

Софийският Преображенски храм, украсен с много свежи цветя за храмовия празник, бе още по-благолепен. Както всяка година досега, така и тази за празника църковното настоятелство се бе постарало да допринесе за разкрасяването на църквата. Вече е завършена стенописта на четирите части (от общо петте) на храмовия свод. Завършено е и разширението на параклиса „Св. Варвара“ и е устроен нов църковен магазин, който хармонично се вплита в архитектурата на църквата. Довършена е външната мазилка, като са поставени мраморни плочи за облицовка на входната страна. Околохрамовото пространство е покрито с плочи, поставени са пейки в двора на храма, като е оформена и прекрасна цветна градина с добре подбрани цветни растения. За радост на богомолците, в двора е поставен на малък постамент камък от Таворската планина.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит вечерната богослужба бе предстоявана от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Заедно със софийския викарий съслужиха особено голям брой предстоятели и свещенослужители на софийски храмове, сред които бе и храмовото духовенство, во главе с предстоятеля иконом Василий Сарян. На двете певници бяха застанали известни църковни певци, които с вещина изпълняваха песнопенията и допринасяха за молитвеното настроение на вярващите. Този е един от малкото софийски храмове, в които църковните богослужби се изпълняват антифонно (раннохристиянски начин на музикославене - песнопенията се редуват на дясната и лявата певница).

В края на вечернята Знеполският епископ Йоан се обърна с отеческо слово към събралите се от цяла София християни и призова към лично преобразяване с таворската светлина.

Софийският викарий поздрави предстоятеля на храма ик. Василий Сарян, който полага неимоверно много усилия, както за благоустрояването на храма, така и за духовното възрастване на енорията, благодари на църковното настоятелство, певците и иконописците и пожела на всички: "Таворската светлина да ви осени!“

Така духовенство и миряни встъпиха в радостта на празника Преображение Господне.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празничната иконаПразнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Ик.Василий СарянПразнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Празнична вечерня в столичния храм „ Преображение Господне“Камък от Таворската планинаВ столичния храм „ Преображение Господне“
« предишна новинаследваща новина »