ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изминаха девет месеца от кончината на патриарх Максим

06 август 2013 20:31, Софийска митрополия
Панихида за Българския патриарх Максим

На 6 август, Преображение Господне, се навършиха девет месеца от кончината на блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в този ден в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя" бе отслужена панихида за новопреставилия се първойерарх на Българската църква.

Мертвеното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, и в него взеха участие десетки председатели на столични храмове, софийски свещеници, дякони и мнозина иподякони. За упокоение на душата на патриарх Максим се помолиха и представителите на Руската православна църква у нас - архимандрит Филип (Василцев) и йеромонах Зотик.

Сред десетките християни в катедралата бяха и всички служители на Софийска св. митрополия и служители на патриаршеския дом, деканът на БФ на СУ доц. д-р Александър Омарчевски, представители на различни организации и общественици.

Застанали в средата на храма край аналой с портрет на патриарх Максим, със запалени свещи в ръка, софийското църковно изпълнение се помоли за упокоение на душата на новопреставилия се софийски кириарх.

В края на панихидата Знеполският еп. Йоан се обърна с прочувствено и емоционално слово, с което си вспомни за обичния ни духовен водач, който 41 години беше кириарх на Софийска епархия.

„Днес, когато се преобразява Христос, ние Го молим да приеме в селенията на праведните и нашия обичан патриарх. Той много почиташе този ден и в своя земен живот не е пропускал празничното богослужение“ - каза в словото си владиката и предаде поучението на покойния ни патриарх, че чрез молитва трябва да се преодолява всичко.

Епископ Йоан благодари на всички свещенослужители, които са се събрали в митрополитската катедрала след като са отслужили литургия в поверените им храмове, на миряните за сърдечната молитва и съпричастността им и завърши с думите:

„Бог да прости светейшия ни Предстоятел! Бог да го упокои! Бог да го облажи! И нас да помилва. Амин!"

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Панихида за Българския патриарх МаксимПанихида за Българския патриарх МаксимПанихида за Българския патриарх МаксимПанихида за Българския патриарх МаксимПанихида за Българския патриарх МаксимПанихида за Българския патриарх МаксимПанихида за Българския патриарх МаксимПанихида за Българския патриарх МаксимПанихида за Българския патриарх МаксимПанихида за Българския патриарх МаксимПанихида за Българския патриарх МаксимЗнеполски еп. Йоан
« предишна новинаследваща новина »