ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско богослужение за Преображение Господне в Русе

06 август 2013 20:52, Русенска митрополия
Преображение Господне в Русе

На 6 август, Преображение Господне, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, отслужи празнична св. Литургия в катедралния храм „Света Троица” в гр. Русе. На обичния ни предстоятел на Българската православна църква съслужиха архим. Виктор (Мутафов), протосингел на Русенска митрополия, ик. Георги Георгиев, протодякон Кирил Синев и дякон проф. Йохан Крамер.

След прочитането на евангелския перикоп (Мат. 17:1-9) протодяконът възгласи сугубата ектения, в която бяха добавени специални прошения към Всеподателя Бога за духовно обединение и благопреуспяване на българския народ:

„Да уталожи Господ Бог всички крамоли, безредия, раздори, препирни, вражди и завист, които са от нашите грехове и да въдвори братолюбие и умиротворяване; и щедро да ни помилва.

Да не остави Всемилостивият Бог Своето словесно стадо да се унищожи и поквари от лукави и враждебни човеци, но бързо да окаже Своята помощ, застъпничество и облекчение на всички нас, макар и недостойни, и да ни избави от всяко зло обстоятелство със силата на Своята благост и милостивно да ни помилва.

Още се молим на Всеблагия Бог да чуе молитвата на нас, недостойните Свои раби, и ни прости всички прегрешения, с които Го раздразнихме и извикахме против себе си Неговата ярост и негодувание и отечески да ни помилва.

От глъбините на душите си викаме към Тебе, Боже, обнови в сърцата ни правия дух и ни обедини и укрепи в благочестивата вяра, и ни направи бързи във вършене на добри дела и съблюдаване на Твоите заповеди, и ни изпълни с искрена братска любов, молим Ти се, Всещедрий Царю, милостивно чуй и щедро помилвай”.

Патриархът прочете дълбока по съдържание молитва, в която се казва:

„На Тебе се молим: погледни благосклонно и милостиво на Твоите люде и на наследието Си и благоволи да запазиш народа и Отечеството ни от размирия, крамоли, несъгласия, насилия и разорения. Дай ни сърца, послушни на Твоето слово, всякога готови да служат на Твоята воля, миролюбиви и отзивчиви към всяка наредба, която изгражда обществения мир. Дай ни благ разум, за да не изгонваме от себе си скъпоценния мир. Обърни, Господи, към нас лицето Си и ни помилвай. Не се отвръщай от нас, ако и да сме грешни, но ни пожали и ни помагай, за да бъде страната ни под Твоята закрила и да се радва народът ни на благословен мир.

Спомни си за пролятата кръв на Твоите раби, за големите страдания и мъки, които те изтърпяха, за робските неволи, които изпитаха, очаквайки Твоето спасение, и не ни лишавай от Твоя щит, та и ние, Твоят христоименит православен български народ, да преживеем мирен и спокоен живот и страната ни да се издигне в слава: милостта и истината да бъдат наедно, правдата и мирът да бъдат неразделни во веки веков!”

Проповед за Господския празник произнесе г-н Ангел Младенов, секретар на Русенска св. митрополия. Спасителят се преобразил пред учениците Си Петър, Яков и Йоан на висока планина. Подобно в деня на Богоявление, и в момента на Неговото преображение, Бог Отец засвидетелствал божествения произход на Иисус Христос с думите: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте” (Мат. 17:5).

Иконом Георги причасти вярващите християни с Тялото и Кръвта Христови.

След задамвонната молитва Негово Светейшество прочете специална молитва и освети принесения лозов плод, което по традиция се извършва на празника Преображение Господне.

Патриархът се обърна с отеческо слово към вярващите: „На днешния ден споменахме за здраве и благопреуспяване целия наш български народ, който в своите стремежи към благоденствие и благополучие има нужда от нашата молитва и насърчение. Споменахме за упокой и трагично загиналите миньори в мина „Ораново”. Бог да ги прости, да им дарува мир на душата и блажен покой!

Ние помним с благодарност нашите наставници, които са ни проповядвали словото на истината и са ни показали живот достоен за подражание. Предстои да отбележим и 9 месеца от кончината на Българския патриарх Максим – приснопаметния наш духовен отец, който обичаше Русе. От тук започна своята църковна дейност и до края на живота си се интересуваше от църковния живот в нашия град. И така, богатият на преживяване днешен ден, нека да завършим с тази заупокойна молитва за блаженопочиналия български предстоятел”.

Духовниците отслужиха панихида за приснопаметния и новопреставлен патриарх Максим.

Вечерта Негово Светейшество взе участие в отслужването на молебния канон на Пресвета Богородица в митрополитската ни катедрала.

След вечерното богослужение патриарх Неофит по установена традиция посети Басарбовския скален манастир, за да се запознае с хода на строителните дейности по изграждането на новия манастирски храм „Преображение Господне”, да укрепи братята в иноческите им подвизи и сподели братската агапа.

Твърдо убедени в божествената природа на Господ Иисус Христос, за която свидетелства Бог Отец, нека духовно преобразим нашето земно съществуване съгласно Неговото истинно слово и както нееднократно чуваме в дяконските ектении: „Целия наш живот на Христа Бога да отдадем”!

 

 

Снимки

Преображение Господне в РусеПреображение Господне в РусеВелик входПреображение Господне в РусеПроповедПричастяване на малкия свещенически син ЕфремПреображение Господне в Русе Българският патриарх НеофитПанихида за приснопаметния Български патриарх МаксимПанихида за приснопаметния Български патриарх МаксимПанихида за приснопаметния Български патриарх Максим
« предишна новинаследваща новина »