ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско богослужение в Троянския манастир за Успение Богородично (обновено)

11 август 2013 15:36, Отдел "Връзки с обществеността"
Успение Богородично в Троянския манастир

На 15 август, когато Църквата отбелязва Успението на Божията Майка, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави празничната св. Литургия в Троянския манастир "Успение Богородично" за храмовия му празник. По този начин патриарх Неофит продължава установената традиция от своя именит предшественик на патриаршеския престол, приснопаметния патриарх Максим, в този ден да служи в обителта край Троян.

По стародавна традиция в Троянския ставропигиален манастир в навечерието на големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица се извършва чинът „Oпело Богородично”. В него освен манастирското братство, подвизаващо се в светата обител, участие взимат и духовници, постригани в монашество в манастира, но получили служения извън него. Скъп гост за празника ежегодно преди кончината си бе патриарх Максим, получил монашеското си пострижение за служение като брат именно на Троянския манастир, както и настоящият Български патриарх Неофит - също брат на Троянската света обител.

На самия празник богослужението в манастира ще започне в 6.30 ч. с празнична полунощница, по време на която се изнася Богородичната плащаница и с лития се обикаля храмът. След това между 8.30 и 9.00 ч. ще започне св. Литургия, в края на която по традиция чудотворната икона "Пресвета Богородица - Троеручица" ще бъде свалена от проскинитария и поставена в специална носилка. Ок. 10.30 ч. тя ще бъде поета от богомолци и ще се отправи в литийно шествие недалече от манастира - към могилата с параклиса, където е станало първото чудо прославило светата икона. На могилата се извършва водосвет и присъстващите богомолци се поръсват за здраве и освещение с осветената вода.

Троянският манастир „Успение Богородично” е един от трите ставропигиални (подчинени пряко на патриарха и Светия Синод) манастири в България, заедно с Рилския и Бачковския. От него са започнали своя духовен път редица именити български духовници. Понастоящем игумен на обителта е Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий.

 

 

« предишна новинаследваща новина »