ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обзор на поклонническото пътуване „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ - 2013 г.

13 август 2013 14:01, Софийска митрополия
Пред столичния храм "Св. София-Премъдрост Божия"

През 2013 г. за четвърта поредна година се проведе поклонническото пътуване „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, в периода 1 – 6 август, организирано от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Столичната община и с благословението на Софийската света митрополия. Главни организатори на събитието бяха ставр. ик. Ангел Ангелов – протосингел на Софийска митрополия, д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ, Цветелин Михайлов от ОП „Туристическо обслужване“ и Павел Ринков – доброволец, собственик на микробуса, с който се извозваше багажът на участниците.

Тръгването беше от храм „Св. София - Премъдрост Божия“ в центъра на София, където след литургията, оглавена от ставр. ик. Ангел Ангелов, беше отслужен водосвет и св. Кръст беше изнесен за поклонение, каквато е църковната традиция на 1 август.

До края на св. Литургия храмът и пространството пред него се изпълниха с поклонници и изпращачи, между които случайно се оказа и група туристи от Израел. Те споделиха, че са дошли в България, за да се поклонят на гроба на Българския патриарх Кирил, към когото изпитват най-топла благодарност за своето спасение и спасението на близките си по време на Втората световна война.

Развълнувани от срещата, поклонниците тръгнаха с литийно шествие, начело с хоругвата и иконата на св. Йоан Рилски и св. Кръст към ротондата „Св. вмчк Георги Победоносец“, където след кратък молебен се поклониха на св. мощи, които се пазят в храма и бяха специално изложени за благословение на участниците в похода.

Групата пристигна с автобус при хижа „Планинарска песен”, където, както и в предишните години, част от поклонниците се настаниха в сградата, а останалите устроиха палатков лагер в гората над нея. Час по-късно поклонниците се събраха на пейките пред откритата естрада зад хижата и всеки от тях се представи с името, професията си и от коя православна енория е. Оказа се, че в групата този път има православни християни и от Етиопия и Белгия. Ставрофорен свещеноиконом Ангел Ангелов, председател на храм „Св. София”, и д-р Павел Павлов, преподавател в Богословския факултет на СУ, обясниха в качеството си на организатори на поклонническия път какви ще бъдат измененията на маршрута тази година и какво предстои да се извърши на следващия ден. След това поклонниците отидоха до параклиса, носещ името на Рилския чудотворец, който обаче поради ремонт не беше отворен. Бе отслужен Богородичният молебен канон, както и акатистът на св. Йоан Рилски.

На следващия ден сутринта, предвождани от хоругвата с изображението на светеца и негова икона, поклонниците се отправиха към Черни връх, където след кратка почивка бе прочетен отново акатистът и заедно с дошлите в този ден направо на върха групата се отправи в подножието на Витоша към село Ярлово. В селото ги посрещна настоятелството на храм „Св. вмчца Неделя” и енориаши при храма, които бяха сготвили два столитрови казана с фасул по местна рецепта. След извършване на богослужебното последование за 2 август и краткотрайна вечеря поклонниците разпънаха палатките си в двора на храма, а някои от тях приеха любезната покана на домакините да пренощуват в домовете им.

На 3 август сутринта още при изгрев слънце палатките бяха прибрани, в храма се отслужи утреня и предвождани от местния 83-годишен ветеран от българските експедиции на Еверест бай Боре, поклонниците се оправиха през планината Верила към Цари Мали град над село Белчин в Самоковското поле. Верила е безводна, макар и красива планина, което създава проблеми на желаещите да я прекосят. В началото на пътя има само един извор за разлика от вододайната Рила. Това постави поклонниците пред сериозни изпитания, тъй като температурата на въздуха в този ден беше над 30 градуса, а в групата имаше деца и възрастни хора. За да се ободрят в това изпитание, поклонниците запяха тропара на св. Йоан Рилски и тогава, в отговор на молитвите им, пристигна желаната помощ – един от организаторите, Цветелин, който своевременно им донесе живителни 30 литра вода.

В следобедните часове в с. Белчин беше извършено богослужение в храм „Св. Петка”, в което освен местните свещеници, се включи и монахиня Пелагия от Самоковския манастир „Покров Богородичен”, както и свещеници от Самоков. Участие взе и тази част от групата, начело със ставр. ик. Ангел Ангелов, която се беше придвижила до с. Белчин с автобус. След това хората се придвижиха с лития до крепостта „Цари Мали Град“ в с. Белчин, където във възстановената средновековна църква „Възнесение Христово“ (от XV в.) при крепостта ги чакаха хористите от хор „Преп. Йоан Кукузел“ с диригент доц. Димитър Димитров. В храма беше осветена голяма икона на св. Йоан Рилски, а след това хористите изнесоха концерт с източноцърковни песнопения пред стените на крепостта, след приветствие от уредника на крепостта г-н Веселин Хаджиангелов. По средата на изпълненията си хорът направи пауза, за да изчака групата, която идваше пеша от Верила и след като и те пристигнаха на крепостта, концертът продължи.

Вечерта за поклонниците беше организиран палатков лагер близо до „Цари Мали град“, а домакините любезно бяха приготвили постен боб за участниците в похода.

На сутринта поклонниците бяха извозени с микробуси до с. Клисура, където в храм „Св. вмчк Димитър“ ги очакваха хора от селото, които бяха подготвили билков чай и закуска. В храма бе отслужен акатистът на св. Йоан Рилски и поклонниците продължиха пътя си през Лакатишка Рила към езерата.

Малко след обедната почивка групата се раздели на две, като една част тръгна с хоругвата и иконата на св. Йоан Рилски през гората, директно отправяйки се към хижа „Рилски езера”, а другата част от поклонници тръгна към лифта, откъдето бяха извозени с микробуси до храм „Св. Йоан Рилски“ при с. Паничище. В храма бе отслужен акатист на св. Йоан Рилски от ставр. ик. Ангел Ангелов, прот. Антоний Алексиев, свещ. Николай Начев и местните духовници – ик. Георги Паликарски (наместник на Дупнишка духовна околия) и свещ. Георги Марков (обгрижващ храма в с. Паничище). След службата за поклонниците имаше организирана вечеря - боб с гъби по специална местна рецепта. Групата се върна към лифта, с който стигна до хижа „Рилски езера”, където вече ги чакаше другата част от участниците в похода. Около хижата беше издигнат палатков лагер, в който нощуваха по-голямата част от поклонниците. Вечерта беше запален лагерен огън, около който се събраха всички и там четоха „Езерни молитви“ на св. Николай Велимирович и пяха църковни песнопения.

На сутринта на 5 август след акатиста групата, която в този ден наброяваше над 100 души, започна да се изкачва към езерото Бъбрека от циркуса „Седемте рилски езера“. Там беше извършен водосвет от ставр. ик. Ангел Ангелов и прот. Антоний Алексиев. След като целунаха кръста и бяха поръсени с осветената вода, поклонниците започнаха катеренето към ез. Окото, а след него и към ез. Сълзата (най-високо от Седемте рилски езера). Оттам се разкриваше чудна гледка към останалите езера и към вр. Харамията (Хайдута).

Групата продължи по билото на Рила, като изкачи Вазов връх (вр. Дамга), откъдето имаше прекрасен изглед към Урдините езера. След обедната си почивка в подножието на върха в компанията на високопланински коне, поклонниците започнаха дългото слизане към Рилския манастир. Пътят не беше лек, нито кратък, но поклонниците се ободряваха с тропара на св. Йоан Рилски и стигнаха безпроблемно до манастира, минавайки през поляни от билки и през прохладната Риломанастирска гора. В гората поклонниците бяха посрещнати с хляб и чубрица от хора, пристигнали по-рано в манастира. Свещ. Методий Корчев от столичния храм „Св. св. Кирил и Методий”, който беше дошъл до манастира специално за случая, също пресрещна поклонниците малко преди да стигнат манастира.

Поклонниците наближиха портите на Рилската св. обител, предвождани от хоругвата на св. Йоан Рилски, иконата с образа му, носена от най-малкия участник в похода (Андрей), под звуците на импровизираното клепало на малкия Йоан и с всеобщото пеене на тропара на светеца. Пред портите поклонниците бяха посрещнати и благословени от самия игумен на обителта - Адрианополски епископ Евлогий. Групата влезе в манастира, където участниците с благодарност и трепет се поклониха на мощите на Рилския светец.

Поклонниците пренощуваха в манастира, а на другата сутрин взеха участие в тържествената света Литургия по случай големия Господски празник Преображение, като мнозина от тях приеха св. Причастие. Наред с еп. Евлогий и монасите от Рилския манастир, светата Евхаристия беше отслужена и от участващите в похода духовници от столичния храм „Св. вмчк Димитър“ - прот. Антоний Алексиев и свещ. Николай Начев, а малкият Йоан помагаше в богослужението като иподякон.

На обяд поклонниците бяха нагостени с вкусна рибена чорба в столовата на манастира, а след това се отправиха с литийно шествие към гроба на св. Йоан Рилски. Там групата изпя тропарите на всебългарския покровител и на Преображение. Всички се поклониха пред иконата с лика на св. Йоан. След това минаха през пещерата, където е живял Рилският светец, напълниха си вода от аязмото, отидоха и до молитвената му скала и така поклонническият им път приключи в мирната пълнота, която извира от следването на неговите стъпки.

След това групата се качи на автобусите за София. Изпълнени с духовна радост, участниците се поздравяваха с успешния край на начинанието и изказваха надеждата си да извървят отново пътя на мощите на Рилския светец и през следващата година.

Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас!

Текст: Пенка Христова
Снимки: Пенка Христова, Симеон Симеонов

 

 

Снимки

Поклонение в ротондата "Св. Георги" - гр. СофияАкатист при параклиса "Св. Йоан Рилски" на ВитошаАкатист след достигането на Черни връхСлизане на групата откъм с. ЯрловоКратка почивкаХрам "Св. вмчца Неделя" - с. ЯрловоХрам "Св. Петка" - с. БелчинИконата на св. Петка в с. Белчинс. БелчинХрам "Възнесение Христово", крепост Цари Мали ГрадХор "Преп. Йоан Кукузел" с диригент доц. Димитър ДимитровХрам "Св. вмчк Димитър Солунски" - с. КлисураХрам "Св. вмчк Димитър Солунски" - с. КлисураГрупата в Лакатишка РилаАкатист в Лакатишка РилаПоклонниците в Лакатишка РилаРилаХрам "Св. Йоан Рилски" - с. ПаничищеХрам "Св. Йоан Рилски" - с. ПаничищеЧетене край лагерния огън на "Езерни молитви" на св. Николай Велимирович Водосвет на езерото Бъбрека - РилаПравославна младеж при ез. БъбрекаЧаст от Рилските езераВ Риломанастирската гораПред Рилския манастирПоклонниците влизат в Рилската св. обителВ двора на Рилския манастирРилският манастирПри църквата с гроба на св. Йоан Рилски
« предишна новинаследваща новина »