ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Съборно изпълнение на Богородичния молебен канон в столичния храм "Св. апостоли Петър и Павел"

13 август 2013 09:25, Софийска митрополия
Столичният храм "Св. апли Петър и Павел"

В понеделник, 12 август, бе отслужено поредното вечерно богослужение във възхвала на Божията Майка, което се изпълнява в дните на Богородичния пост. То бе отслужено съборно в храм “Св. апостоли Петър и Павел”, който се намира в столичния квартал "Възраждане".

Последованието бе предстоявано от ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия. Заедно с него съслужиха духовният надзорник на епархията - иконом Кирил Дидов, който е председател на храма, храмовото духовенство и свещенослужители на столични храмове. На певницата псалмопенията бяха изпълнявани от сборна група софийски клиросни певци.

В изключително топлата августовска вечер в храма се събраха мнозина християни, които искаха да отправят заедно молитвите си към св. Богородица. За първи път тази вечер бе изпълнен Молебният канон на св. Богородица на български език.

Заслугата за това първо по рода си в традицията на нашата епархия последование има ик. Кирил Дидов, който умело е адаптирал мелодията на познатия ни канон към българския текст.

След чинопоследованието с празнично слово към многобройните вярващи се обърна свещеник Козма Поповски, който сподели своите размисли за св. Богородица. Цялото слово може да чуете и видите в края на новината.

Софийският протосингел като поздрави храмовото духовенство и енориашите с настъпващия светъл празник, им преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който се готви да се отправи към Троянската св. обител, където ще посрещне най-големия празник на св. Богородица.

Част от Молебния канон на св. Богородица на български език:

Проповед на свещеник Козма Поповски за св. Богородица:

Текст: Весела Игнатова
Снимки и видео: Мартин Митов

 

 

Снимки

Молебен канон в столичния храм "Св. апли Петър и Павел"Молебен канон в столичния храм "Св. апли Петър и Павел"Молебен канон в столичния храм "Св. апли Петър и Павел"Молебен канон в столичния храм "Св. апли Петър и Павел"Молебен канон в столичния храм "Св. апли Петър и Павел"Молебен канон в столичния храм "Св. апли Петър и Павел"Молебен канон в столичния храм "Св. апли Петър и Павел"Молебен канон в столичния храм "Св. апли Петър и Павел"
« предишна новинаследваща новина »