ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

40 дни от кончината на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил

13 август 2013 20:58, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Герб на Варненска и Великопреславска св. митрополия

На 17 август Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски престол, ще отслужи Заупокойна света литургия, след което и панихида за 40-те дни от кончината на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

+ + +

Дядо Кирил, както го наричахме с негово благословение, много ни липсва на всички. Затова, от името на варненската редколегия на официалния сайт на БПЦ-БП, публикувам някои мисли, които миряни споделиха за новопреставления ни митрополит в социалните мрежи. Струва ми се, че те достатъчно ясно говорят за това какъв беше за своите епархиоти и енориаши нашият обичен дядо.

"Подобно както и варненци обичаха своя владика д-р Кирил Варненски, така и ние, миряните от цялата му епархия, го почитахме. За нас беше празник всяко негово посещение! Църквите тогава се пълнеха многократно повече от обикновените служби! А словото му достигаше сърцата ни. За няколко години в епархията ни се построиха десетки църкви и параклиси. Сега... осиротя епархията ни. Почивай в мир светли Владико!!!"

"Благодаря на Бог, че имах честта да те познавам, владико, и да бъдеш част от живота ми! Има хора, които никога не умират - ти, Високопреосвещени дядо, живееш живот вечен... Бог да прости нашия владика!"

"В този миг са безсилни думите да изразим тежката и непрежалима загуба на нашия любим архиерей и духовен пастир. С огромна скръб в сърцата си ние молитвено скърбим за него и се молим на нашия Господ Иисус Христос да му дарува мир и покой в своите небесни селения, в които да настани и посели душата му."

"С благочестие и мъдрост той ръководеше богодаруваната му епархия, бе посветил живота си в нейното изграждане, радееше за утвърждаване на християнските ценности и добродетели в обществото ни. И сега ни остави неутешими и сироти в този миг. Но ние знаем, че, предстоейки пред престола на Бога, той няма да ни забрави и винаги молитвено ще си спомня за нас, като и ние за него.

Почивай в мир и покой, многообични дядо владика.

Светла, блажена и вечна да бъде паметта му! Бог да го прости и упокои!"

Публикуваните тук текстове са на хора, които са общували поне за кратко с дядо Кирил и го обичат, и уважават и досега.

Бог да го прости! Почивай в мир, Високопреосвещени владико!

 

Текст: Мария Стойкова

 

 

« предишна новинаследваща новина »