ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

БДЕНИЕТО за Успение на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител (обновено)

19 август 2013 13:53, Българска Патриаршия
Рилският манастир в следобеда на 17 август - преди бдението

„Господ се възцари и в красота се облече!” (Вечерен прокимен)

„Благодат и милост има за светиите Му и промисъл за избраниците Му” (Прем. Сол. 3:9)

На 17 август в 20.00 ч. в сърцето на България – Рилската св. обител, при св. мощи на духовния отец на Църквата и нацията ни – св. Йоан Рилски Чудотворец, за първи път в присъствието на новоизбрания Български патриарх Неофит започна бдението в навечерието на Успението на св. Йоан. С благословението на Негово Светейшество, който по-рано пристигна в манастира, за да почете покровителя на българския народ и застъпника пред Бога за всички човеци, богослужбата бе предстоявана от викария на Софийския митрополит Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, който носи името на Рилския светец.

Специално за празника в Рилската св. обител в ранния следобед на 17 август бе пристигнал и митрополитът на Едеса Иоил, който много обича България и св. Йоан. Той сподели, че подобно на други литургисти на Гръцката православна църква, и той се занимава с писането на служби/параклиси в чест на св. Йоан Рилски, който е много почитан в Гърция, а чрез него - и руският праведен светия Йоан Кронщадски (кръстен на Рилския Чудотворец).

След вечерята в манастирската трапезария, заедно с гостите от Гръцката православна църква – Едеския митрополит Иоил, архимандрит Максим и архидякон Христодул, и с българското духовенство в лицето на игумена на Рилския манастир Адрианополския еп. Евлогий, Знеполския еп. Йоан, Браницкия еп. Григорий – игумен на Троянската св. обител, архимандрит Дионисий – началник на синодалния отдел „Богослужебен”, множество духовници от столицата и страната, патриаршеския дякон Александър Нешев и митрополитския дякон Иван Петков, както и началника на кабинета на Негово Светейшество г-н Теодор Александров, Българският патриарх Неофит бе посрещнат в храма с голяма духовна радост от вярващия народ. Хората с нетърпение очакваха предстоящото съборно моление към св. Йоан Рилски, в което бяха дошли да се включат и манастирските братя архим. Виталий, архим. Калистрат, архим. Варлаам, архим. Йосиф, йеромонах Макарий, йеродякон Нектарий и монах Теофилакт. На службата ревностно присъстваха и множество иподякони и псалти от цяла България, които със служението и с пеенето си допринесоха за изрядното и велелепно протичане на бдението.

Облечен в мантия, епископ Йоан Знеполски застана на епископския трон в храма и с отеческо внимание и любов даде своето благословение на неспирния поток от стотици духовници и миряни, които преди да се поклонят при св. мощи на св. Йоан, минаваха и със спасително смирение целуваха десницата на именника владика Йоан.

Богослужението преминаваше при особена съкровеност и молитвеност. Правеше впечатление, че сред православните в храма имаше и много чужденци от западна Европа, които въпреки религиозната си различност, съучастваха в бдението със завидно търпение и почит към светеца. Усети се и възхитата, с която чуждестранните туристи изслушаха тропара „Покаяния основание”, изпят в чест на св. Йоан Рилски стройно и възторжено от всички верни, намиращи се в олтара, на певниците и в кораба на храма!

„Вие сте солта на земята. /.../ Вие сте светлината на света” (Мат. 5:13,14), завещава Господ Иисус Христос на Своите апостоли и на всички техни приемници и духовни чеда – православните християни. Св. Йоане, Рилски Чудотворче, давай ни духовна крепкост и ревност, за да не губим сила и да не угасва кандилото в душата ни, но тъй да светне пред човеците светлината ни, та да видят добрите ни дела и да прославят небесния наш Отец (срв. Мат. 5:16)!

В Риломанастирския храм бе отслужено Петохлебие и последва едночасово поклонение пред св. мощи на преподобния Божи угодник Йоан, след което поклонниците, поведени от духовенството пристъпваха към владика Йоан, който ги помаза с елей от кандилото на светеца – за духовно и телесно здраве. Бдението продължи до 1 ч. след полунощ.

В святата нощ на Светойоановото Успение всички отнесоха със себе си благословението, в чиято радост вече очакваха св. Литургия на следващата сутрин.

Благоговейното настроение на хората се допълваше от хармонията на природата, която също славеше Бога: в кроткия блясък на звездите, в тихия шепот на елите, в напевния ромон на манастирските чешми, чиято безспирна песен ни напомня за завета на св. Йоан Рилски, пазен и предаван в манастира век след век:

„И като ви виждам днес събрани в Господа тук, гдето, както казах, досега човек не е обитавал, но само диви зверове, а освен това, като предвиждам, че наскоро ще настъпи краят на тукашния ми живот, поради това намислих да ви оставя преди моето отхождане от тукашния ми живот настоящото мое отческо завещание, както и бащите по плът оставят на своите чеда земно наследие от сребро и злато и друго имущество, та като поменувате вашия отец по Светия Дух, да не забравяте и неговото завещание. /.../ И, преди всичко, завещавам ви да пазите светата вяра непорочна и незасегната от всякакво зломислие, както я приехме от светите отци, без да се отдавате на чужди и различни учения. Стойте добре и дръжте преданията, които сте чули и видели от мене. Не се отклонявайте нито надясно, нито наляво, но ходете по царския път. /.../ Поучавайте се в Господния закон ден и нощ. /.../ Новопросветените люде от единокръвния свой народ утвърждавайте във вярата и ги наставлявайте да изоставят непристойните езически обичаи и злите нрави, които дори и след приемането на светата вяра поддържат. Но те вършат това поради простота и заради това се нуждаят от вразумление. Още много имах да ви говоря, възлюблени ми в Господа мои чедца, но не е възможно всичко да се напише. Предавам ви на Тогова, Който е извор на всяка премъдрост и разум и истински Утешител - на Светия и животворящия Дух, та Той сам да ви даде мъдрост, да ви вразуми, да ви просвети, да ви научи и настави на всяко добро дело.”

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Таня Вълчанова, Д. Панайотова

 

 

Снимки

Белият гълъб на Рилския манастирАрхимандрит Максим от Едеса с български православен християнинЕдески митр. Иоил и свещ. Методий Корчев от СофияГърци и българи - събрани от св. Йоан в име ГосподнеМонахини и християнки от цяла България отиват при св. Йоан РилскиСв. Йоан Рилски ЧудотворецНегово Светейшество патриарх Неофит с делегация идва за бдениетоМитрополит Иоил Едески идва за бдениетоИгуменът еп. Евлогий с архим. Максим и архидяк. ХристодулПредпразничната вечеря в трапезарията на манастираРилската св. обителКръстовете на Рилския манастирРилският монах Теофилакт призовава за бдението с камбанен звънРилската светиняВлизане на Негово Светейшество патр. Неофит за бдението в храмаРила и манастирът в очакване на Светойоановото УспениеРила и манастирът в очакване на Светойоановото УспениеЛуната над РилаЛуната над РилаУспение на св. Йоан РилскиНебето слиза на земятаПътят към храма - път на спасениеЦарската икона на Иисус ХристосСв. БогородицаРаката с мощите и иконата на св. Йоан РилскиНашият духовен отец и молитвеник пред Бога св. Йоан РилскиВ очакване на патриарх НеофитБългарският патриарх Неофит благославя събралите се за бдениетоБългарският патриарх Неофит благославя събралите се за бдениетоПевците на северната певницаЗнеполски еп. Йоан оглавява бдениетоБдението за Успение на св. Йоан Рилски ЧудотворецБдението за Успение на св. Йоан Рилски ЧудотворецБдението за Успение на св. Йоан Рилски ЧудотворецЗнеполски еп. ЙоанДивно е в Божия храм!Молитва към Бога и към Неговия угодник преп. Йоан РилскиДякон Иван ПетковБдението за Успение на св. Йоан Рилски ЧудотворецБдението за Успение на св. Йоан Рилски ЧудотворецПсалтите огласят Бдението за Успение на св. Йоан Рилски ЧудотворецБдението за Успение на св. Йоан Рилски ЧудотворецРилският монах ТеофилактБдението за Успение на св. Йоан Рилски ЧудотворецБдението за Успение на св. Йоан Рилски ЧудотворецПреди освещаването на ПетохлебиетоБдението за Успение на св. Йоан Рилски ЧудотворецМитр. Иоил, еп. Евлогий и еп. ГригорийБдението за Успение на св. Йоан Рилски ЧудотворецЗнеполски еп. ЙоанБдението за Успение на св. Йоан Рилски ЧудотворецАдрианополски еп. Евлогий - игумен на Рилския манастирБраницки еп. ГригорийАрхим. ДионисийПетохлебиеПетохлебиеПетохлебиеЙеродякон НектарийБдението за Успение на св. Йоан Рилски ЧудотворецБдението за Успение на св. Йоан Рилски ЧудотворецБдението за Успение на св. Йоан Рилски ЧудотворецВ светостта на присъствието на Бога и Неговите светииБдение в Риломанастирския храмБдение в Риломанастирския храмПо време на Бдението за Успение на св. Йоан Рилски ЧудотворецРилски манастирПо време на Бдението за Успение на св. Йоан Рилски ЧудотворецПо време на Бдението за Успение на св. Йоан Рилски ЧудотворецРилски манастирРилски манастирПоклонение и помазване на празникаЕп. Йоан помазва поклонницитеРилски манастирРилски манастирЗаветът на св. Йоан РилскиСв. Йоан Рилски Чудотворец
« предишна новинаследваща новина »