ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКАТА СВ. ЛИТУРГИЯ за Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец в Рилската св. обител (обновено)

19 август 2013 14:54, Българска Патриаршия
Българският патриарх Неофит - Успение на св. Йоан Рилски в Рилския манастир

«Радвай се, отче Йоане, светило пресветло!»

Св. Йоан Рилски Чудотворец като наш небесен покровител и застъпник пред Бога вече 1067 г. невидимо ни ръководи и напътства в Христа. С голямата си любов и грижа към нас той ни дава възможност да се усъвършенстваме като личности и да търсим спасителния път към Бога като народ Божий.

На 18 август 2013 г., Успение на св. Йоан Рилски, в храма на Рилската св. обител за пръв път след издигането му на патриаршеския престол Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи св. божествена Литургия за празника. В съслужение и съмоление с патриарха на България бяха гостите от Гръцката православна църква – Едеският митрополит Иоил, архимандрит Максим и архидякон Христодул, ведно с българското духовенство в лицето на игумена на Рилския манастир Адрианополски еп. Евлогий, викария на Софийския митрополит Знеполски еп. Йоан, игумена на Троянската св. обител Браницки еп. Григорий, началника на синодалния отдел „Богослужебен” архимандрит Дионисий, архим. Атанасий Султанов от Атина, манастирските братя архим. Виталий, архим. Калистрат, архим. Варлаам, архим. Йосиф, йеромонах Макарий и йеродякон Нектарий, множество духовници на БПЦ, патриаршеския дякон Александър Нешев, митрополитския дякон Иван Петков, както и началника на кабинета на Негово Светейшество г-н Теодор Александров.

Целият храм бе преизпълнен от молещ се народ, дошъл с надежда при своя закрилник св. Йоан, който на небето с душата си се моли Богу за нас, а на земята със светите си благоуханни мощи източва изцеление за душите и телата ни, свидетелства за Божието съществуване, проповядва покаяние и страх Божий, показва ни Божията милост и реалността на обещаното ни нетление и възкресение в Христа.

Обединени от православната си вяра и почит към Рилския светец, миряните с едно сърце и една душа произнесоха Символа на вярата и молитвата „Отче наш”, помнейки, че „със сърце се вярва за оправдаване, а с уста се изповядва за спасение” (Рим. 10:10). По време на причастяването на духовниците в олтара, многохилядното множество продължи своето благоговейно поклонение пред мощите на св. Йоан, а при излизането на светейшия Български патриарх на солея народът притихна, за да чуе поздравителното слово на своя архипастир.

Патриарх Неофит се обърна към всички с голяма и тържествена радост: „Възлюбени в Господа Ваше Високопреосвещенство, Ваши Преосвещенства, досточтими отци, братя и сестри,” в лицето на своите светии Бог ни е дал спасителен пример и благодатни сили. От нас зависи дали ще пропаднем в бездната на безчестието или чрез духовно усъвършенстване и добротворство ще се издигнем до небесата. „Светците са свидетелство за Божията сила и присъствие между нас.” Подобно на Самия Господ Иисус Христос, на св. пророк Илия, на св. Йоан Кръстител, и св. Йоан Рилски се уединява в пустиня – Рилската. Там, в тишината на природата и сърцето си, той става небесен човек и земен ангел и чрез примера си „ни приканва да очистим сърцата си от греха, да се храним с благодатните тайнства на Църквата...” Това е възможно за всеки от нас при всякакви условия и обстоятелства без да е нужно на всяка цена да живеем в пустиня, но ако се уповаваме на Бога и Неговите угодници можем да постигнем чистота и покой в сърцата и живота си. „О, предивни и велики Чудотворче, отче Йоане, изпълни ни с дух на любов и мир за братско единение...”, за да бъдем истински чеда на Господа, молитвено се обърна към св. Йоан Рилски Негово Светейшество патриарх Неофит. Наред с празничните размисли и благопожелания в словото си Българският патриарх специално поздрави и Едеския митрополит Иоил с думите: „Благодарим за неговата отзивчивост, любов и добро сърце” по повод присъствието му на Риломанастирските тържества и отношението му към БПЦ и българския народ.

Едеският митрополит Иоил на свой ред благодари за възможността да съучаства в голямата духовна радост по повод Успението на св. Йоан Рилски и каза още: „Когато се замислим внимателно, ще забележим, че било българи, било гърци, руснаци или хора от други националности имат в техния живот сходни черти”, което се дължи на облагородяващото и обединяващо въздействие на светата православна вяра. По същия начин, ако сравним житието на св. Антоний Велики с това на св. Никодим Светогорец или на св. Йоан Рилски (светци от най-различни епохи), ще се уверим, че чрез очистването на сърцето си и тримата са придобили Божията благодат. Можем да заключим, подчерта митрополит Иоил, че „това, което ни съединява, не е нашата национална принадлежност, а живата връзка с Господа”. Тя обединява всички ни. Митрополит Иоил даде пресен пример за ситуацията в Гръцката православна църква – „Св. Лука Симферополски у нас се почита дори повече, отколкото в неговата родина – Украйна. Така и св. Йоан Рилски е дал силен тласък в Гърция да се напишат множество служби в негова чест. От това следва, че нещото, което ни свързва, е благодатта на Св. Дух и православната вяра. Искам да изповядам пред Ваше Светейшество, че не се чувствах като гост-чужденец, а като Ваше духовно чедо в този исторически манастир. Господ да Ви дарува духовни сили! Благодаря на Вас, на игумен Евлогий, и на другите епископи, че днес служихме като равен с всички вас. Вярваме, че във Ваше лице развитието на Българската православна църква ще поеме с нов тласък напред! Желая Ви дългоденствие, за да ръководите повереното Ви паство по пътя на спасението. Заповядайте да бъдете наш скъп гост в Едеса, за да получи и нашето паство Вашето патриаршеско благословение. Ваше Преосвещенство епископ Евлогий, скъпи събратя, и вие сте добре дошли в нашата епархия! Още веднъж – честит празник!”

Игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий отговори на патриаршеското приветствие и поздрави всички празнуващи големия празник така: „Ваше Светейшество, Ваше Високопреосвещенство, Ваши Преосвещенства, досточтими отци, братя и сестри, на днешния ден в 946 г. основателят на Рилския манастир св. Йоан Рилски се преставя в селенията на Всевишния. Братството на светата Рилска обител изгубва своя ръководител, но както след зимата на смъртта настъпва пролетта на възкресението, така след време учениците на преподобния намират светите му мощи наистина нетленни” и така разбират, че в негово лице са се сдобили с прославен от Бога небесен покровител и наставник. "Ваше Светейшество, след кончината на приснопаметния Български патриарх Максим нашата Църква осиротя, но след избора на Ваше Светейшество за неин нов първойерарх цялото ни православно изпълнение си спомни, че отново има достоен пастир! Общата ни молитва с Вас и скъпия ни народ тук в храма ни изпълва с духовна радост, за която благодарим и която ще ни дава сили в бъдещото ни служение под покрова на св. Йоан! Молим да приемете тези дарове за спомен от Вашето първо патриаршеско посещение в Рилската св. обител: този епитрахил - за да имате нашето братство в молитвите си, а с този омофор – да покривате с духовна кърма българския народ и да бъде той винаги под закрилата и застъпничеството на Вашите молитви! Амин!”

В края на пресветлото тържество Българският патриарх Неофит сподели, че искрено се е зарадвал на взаимността, която е доловил в молитвата – своята и на духовните си чеда, присъстващи и молещи се в храма.

Богослужението завърши с причастяването с Тялото и Кръвта Христови на голямо множество деца и възрастни от страна на архим. Виталий, както и с раздаване от страна на свещ. Методий Корчев на нафора за здраве и благословение.

Потокът от богомолци, стичащ се при мощите на Рилския светец не секна до късно вечерта.

Междувременно в манастирската трапезария епископ Евлогий помоли Светейшия ни патриарх да награди с грамоти двама дарители на манастира – за техния принос към оборудването на трапезарията с нови столове и за по-доброто устройване на манастирската библиотека. Игумен Евлогий също пред Българския патриарх и пред всички гости благодари на регионалната Пожарна служба и Национален парк „Рила” за доброто сътрудничество, както в спокойни времена, така и в трудни моменти.

За читателите на Официалния сайт на БПЦ-Българска Патриаршия игумен Евлогий сподели също, че Рилският манастир е постигнал голяма победа в едно от многото съдебни дела, които води за връщане или узаконяване на вековните манастирски имоти. Наскоро със съдебно решение е постановено, че параклисът и гробът на св. Йоан Рилски влизат в кадастъра на земите, които официално се признават за манастирска собственост. Епископ Евлогий подчерта и радостта си от това, че в последните 7-8 години в Рилския манастир се стичат все повече (преди бездетни) семейства, които желаят да засвидетелстват благодарността си към св. Йоан Рилски Чудотворец, че той е изпросил за тях Божията милост и те са се сдобили с дълго жадуваните си рожби.

Празникът продължи със сърдечно събеседване между манастирските гости. Три от поклонничките споделиха, че и сред тях на 17 и 18 август се е случило чудо – св. Йоан е помогнал на тяхна доскоро безпомощна сестра след много тежки операции да се укрепи, да проходи по-уверено и да започне да се храни съвсем сама.

На тазгодишното бдение в сравнение с последните няколко години имаше повече поклонници от всякога. Сред тях – много млади хора и млади семейства с децата си.

Отче Йоане, закриляй своя единокръвен народ и не спирай да молиш Бога за нас и за целия свят, защото макар и немощни и грешни човеци, макар понякога дори богоотстъпници, ние те обичаме и неспирно ти благодарим, че ни отвръщаш от лукавите ни пътища и ни водиш към Христа и Неговата спасителна светлина!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Таня Вълчанова

 

 

Снимки

Рилски манастирВ сърцето на България - сбрани при св. Йоан Рилски ЧудотворецС молитва към Бога и Неговия угодник Йоан РилскиПатриарх Неофит с митрополит Иоил сред духовенството и народаС почит и любов към свети Йоан РилскиПатриаршеска молитваПатриарх Неофит се прекръства в молитваПатриаршеска св. Литургия за Успение на св. Йоан Рилски - 18. 08 .2013 г.Митр. Иоил Едески и еп. Григорий БраницкиСборният хорСборният хорПатриаршеска св. Литургия за Успение на св. Йоан Рилски - 18. 08 .2013 г.Патриаршеска св. Литургия за Успение на св. Йоан Рилски - 18. 08 .2013 г.Св. Йоане, помагай ни!Патриарх Неофит благославя дякона преди четенето на ЕвангелиетоЧетене на Евангелския текстС внимание се слуша св. ЕвангелиеНегово Светейшество патриарх Неофит слуша св. ЕвангелиеИгуменът на Рилския манастир Адрианополски еп. ЕвлогийАрхим. Дионисий Дяконите предвождат Великия входВелик входВелик входВелик входПатр. Неофит се моли за предстоятелите на Поместните православни църкви-сестриПатриаршеска св. Литургия за Успение на св. Йоан Рилски - 18. 08 .2013 г.Патриаршеска св. Литургия за Успение на св. Йоан Рилски - 18. 08 .2013 г.Именникът Знеполски еп. ЙоанМолитва към Бога и към Неговия угодник преп. Йоан РилскиПред иконата на св. Богородица-ОсеновицаПатриаршеска св. Литургия за Успение на св. Йоан Рилски - 18. 08 .2013 г.Митр. Иоил Едески и еп. Григорий БраницкиПатриаршеското поздравително словоС внимание към патриаршеското слово в чест на св. Йоан РилскиВръчване на Българския патриарх на епитрахил и омофор от Рилското братствоРилски манастирРиломанастирски кръстРилски манастирВ параклиса при гроба на св. Йоан РилскиСкалата на молитвата на св. Йоан Рилски Чудотворец
« предишна новинаследваща новина »