ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ставр. ик. Ангел Ангелов: ЦЪРКВАТА ИМА СВОЯ ПРОТЕСТ и той е в усилната молитва

15 август 2013 23:47, Софийска митрополия
Църквата има своя протест

Днес Църквата тържествува! Защото оная, която стана Майка на цялото човечество, днес отиде при своя Син!

Отче, попита ме сутринта една жена, как е починала Божията майка – в мъки ли бе тя, или се престави пред Господа в блаженство. Църковното предание носи в себе си истината, че тя е знаела и деня, и часа, когато ще бъде със своя Син, т.е. своето успение. И подобно както на Благовещението, така и в момента на успението й архангел Гавриил застанал пред нея, за да й поднесе едно прекрасно бяло цвете – предобраза на онова, което чака всички нас, които сме тръгнали по този спасителен път, а именно към царството Божие.

Икона, запазила спомена за този момент, може да откриете сега в Археологическия музей. Тя е от Погановския манастир и в нея зографът наистина много майсторски е пресъздал момента – надеждата и упованието на Пресвета Богородица, радостта от получената блага вест, че тя от тук нататък ще бъде със своя Син и наш Господ Иисус Христос.

Ако трябва да говорим и за догматиката относно Пресвета Богородица, то тя би се събрала в тези две думи – БОГОРОДИЦА и ПРИСНОДЕВА. Защото това, в което вярваме, е, че тя винаги остава девствена в своя живот, дори и родила своя Син.

Това, с което се отъждествява една майка, е нейното дете. И онова, с което толкова желаеше да се отъждестви Пресвета Богородица, то е нейният Син, защото Той не беше обикновен. Той е съвършен Бог. И как е възможно! – велико е това чудо на благочестието - Този Бог дойде на земята, въплътил се в девичата утроба, за да представи на света истинския съвършен Човек и съвършения Бог. Този Бог даде възможност на цялото паднало човечество, вследствие на първородния грях, отново да се възкачи и да достигне онези жилища, които са му приготвени отвека, по нелъжовните слова на нашия Отец, там в Неговото царство.

Пресвета Богородица е тая, чрез която стана възможен именно този спасителен план за човечеството. Затова ние винаги я величаем в Църквата, към нея отправяме горещите си молитви. Защото тя е истинската застъпница, стояща близко до престола на своя Син, за да пренесе всички онези скърби, които са в този свят, всички онези съкрушени моления, които не само сами да преодоляваме, но с помощта на нейния Син.

Да, тя е Богородица. Наистина, никъде в Евангелието няма да срещнете точно това понятие. То се изгражда значително по-късно в историята на Църквата. По същия начин няма да срещнете в Евангелието и „Единосъщния”, а това е едно от основните понятия, с които ние определяме личността на Бога. Така че, ако не признаваме Мария за Богородица, казва св. Григорий Богослов, то ние наистина сме чужди на православната вяра. Това, в което толкова силно вярваме, е, че тя се яви оня мост, който съедини двата бряга на пропастта, към спасителния бряг, по който да мине милостивият Бог и по този начин успя да едини Бог със съдбата на човечеството. Тя бе стълбата, чрез която дойде спасението. Защото точно чрез нея – Пресвета Богородица - дойде този момент в историята на човечеството, който преобърна напълно всичко – оная дивна нощ, в която се роди Спасителят Младенец.

За да покаже чудото на това раждане, Бог даде девството й, както в началото, така и след раждането, така и накрая, когато тя се престави пред нашия Господ. Затова смъртта няма власт над нея. Ако трябва да дадем определение на Пресвета Богородица, то тя е истинският обожен човек, най-охристовената, най-оличностената, защото надмина ангелските чинове и показа на всички ни от земната Църква, че човекът не е ангелоподобен, а богоподобен. Богородица надмина ангели и застана от дясната страна на нашия Господ, където е отредено мястото на всички ония, които живеят и пребъдват в благочестието.

Затова и в този ден, събрани в този храм, посветен на това чудно събитие, отново отправяме горещите си молитви към св. Богородица - тя да даде застъпничеството си над целия български народ. Вярно, времето, в което живеем, сигурно не е най-лекото. Църквата има своя вечен протест и той се изразява в молитвата - защото, когато Църквата усилено се моли, то значи нещо в обществото не е както трябва и ние разчитаме и вярваме, и се уповаваме, че именно св. Богородица ще пренесе тая гореща молитва и мирът и любовта ще възтържествуват и в нашата страна.

Имам радостното поръчение от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, да ви предам пожеланията му за крепко здраве и силна вяра. В днешния ден Негово Светейшество се моли за целия народ и за Софийската си епархия, така че молитвата ни да се едини с тази на св. Богородица и достигне Божия престол.

Всички вие, които носите името на Пресвета Богородица, бъдете благословени! Да сияе празникът, защото голяма е отговорността да носиш върху себе си именно името на онази, чрез която дойде спасението на човешкия род. На много и благословени години!

Честит празник!

* * *

Празничната проповед е произнесена от протосингела на Софийска св. митрополия ставрофорен иконом Ангел Ангелов в храм „Успение Богородично”, София, 15 август 2013 г.

Подготви и записа: Анула Христова

 

 

Снимки

Църквата има своя протестЦърквата има своя протестЦърквата има своя протестЦърквата има своя протест
« предишна новинаследваща новина »