ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

За първи път патриарх Неофит оглави празничната литургия за Успение Богородично в Троянския манастир - подробен фото- и видеорепортаж

16 август 2013 23:55, Българска Патриаршия
Патриарх Неофит оглави литургията за Успение Богородично в Троянския манастир

Многохиляден богомолен народ се събра в Троянската св. обител, за да влезе в радостта на светлия празник Успение Богородично, който родната ни православна Църква чества на 15 август.

За първи път Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посети Троянския манастир като първоиерарх на Българската църква и оглави празничната св. Литургия в съборния манастирски храм, посветен на Успението на Божията майка.

Празничното богослужение започна в ранни зори с полагащата се празнична полунощница, по време на която бе извършена лития около храма с Богородичната плащаница - символично траурно шествие с тялото на Божията Майка. Като минаваха под св. плащаница за благословение, християните отново влязоха в храма, за да съучастват в утринното последование, предстоявано от игумена на манастира - Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий.

По време на утренята Негово Светейшество патриарх Неофит, приветстван от стотиците поклонници, изпълнили двора на светата обител влезе в храма, поклони се пред чудотворния образ на св. Богородица Троеручица, благослови миряните, преизпълнили до краен предел църквата и даде начало на св. Литургия.

В празничното богослужение, заедно с Българския патриарх взеха участие Техни Преосвещенства: Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, и Браницки епископ Григорий, игумен на Троянския манастир, архимандрит Дионисий, началник отдел „Богослужебен“към Св. Синод, архимандрит Атанасий /Султанов/, архимандрит Григорий от манастирското братство, ик. Марин Божков, архиерейски наместник на гр. Троян, ик. Александър Георгиев, предстоятел на столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, протойерей Лазар Георгиев и двамата дякони - софийският митрополитски дякон Иван Петков и протодяконът на Русенска митрополия Кирил Синев.

Да почетат светлия празник в сърцето на Троянския балкан непрестанно прииждаха многохилядни поклонници, които се радваха на молитвеното богослужение, покланяха се на чудотворния образ на Божията майка и като даряваха традиционните за този празник хлебни приношения и дарове, съпреживяваха св. Литургия, усещайки благодатния покров на Божията Майка. Поради невъзможност съборният храм да побере всички желаещи, стотици стояха около него и внимателно слушаха църковните песнопения. Те бяха изпълнявани с вещина и молитвеност от сборна група изявени клиросни певци, дошли от различни части на страната.

Духовенство и миряни отправиха в този ден прошения за здраве, мир и изцеление, запалиха свещички с надежда св. Богородица да чуе молитвите им.

В края на литургията Негово Светейшество се обърна с празнично слово към народа, в което каза:

„Смъртта е врата и път към вечността, стълба към небето и преизподнята, в зависимост от земния живот….Затова нека вършим богоугодни дела на вяра, милосърдие, любов към ближните, за да станем наследници на нетленни и вечни блага. Богородичният гроб за нас е обещание за безсмъртие, образец за тържество на живота над смъртта. Застанали благоговейно пред чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица да се помолим за нейното небесно предстателство пред Господ Иисус Христос, за мир и благопреуспяване на благочестивия ни народ и за упокоение душите на всички живели преди нас в благочестие и вяра. Да поменем и блаженопочиналия наш предшественик и отец приснопаметния Български патриарх Максим, та по застъпничеството на Божията майка и на всички светии да станем заедно съпричастни на славата Божия. Нека и ние, подобно на апостолите, с радост да възкликнем: „Пресвета Богородице, помилуй нас!“- завърши словото си патриархът.

Да уважи празник в светата обител дойде и министър-председателят на държавата г-н Пламен Орешарски. Той бе придружен от заместник-министъра на културата Велислава Кръстева, директора на Дирекция по вероизповеданията г-н Емил Велинов, депутата от "Коалиция за България" Емил Райнов, областния управител на Ловеч Милко Недялков, както и от кмета на Троян - г-жа Донка Михайлова.

Премиерът се помоли пред чудотворната икона на Света Богородица – Троеручица, постави букет цветя на гроба на блаженопочиналия патриарх Максим, който е погребан в храма, точно зад чудотворната икона на Божията Майка, и се благослови от патриарх Неофит.

Игуменът на манастира - Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий сърдечно поздрави Негово Светейшество с празника на Успението на Божията Майка, благодари му затова първо посещение в светата обител и го увери, че винаги ще бъде очакван и посрещан с голяма радост в манастира от него, манастирското братство и работещите там. В спомен за това първо посещение игуменът подари на патриарха копие от чудотворната икона "Пресвета Богородица - Троеручица".

След края на литургията започна традиционното литийно шествие с чудотворната икона. Тази година то за първи път бе предвождано от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който бе придружен от министър–председател на Републиката.

Хилядите богомолци, дошли от близо и далеч, бяха изпълнили двора на светата обител до краен предел. Мнозина се бяха изкачили на манастирската докса, за да видят тържествения ход, а други очакваха светата икона извън портите, с надеждата да успеят да се докоснат до нея. Поставена на специален проскинитарий, понесен на ръце от миряни и монаси, Троянската св. Богородица се отправи в литийно шествие към параклиса, недалеч от манастира, към местността „Могилата“, където е станало първото чудо с нея.

По пътя Негово Светейшество благославяше народа и пожелаваше здраве, мир и благоденствие. Пред българските медии той каза, че българите свято тачим този празник, защото знаем, че св. Богородица е наша небесна застъпница.

“Всички, които са почувствали нейната небесна помощ, винаги прекрачват прага на тази свята обител и на другите, посветени на нея, знаейки, че тя е небесна покровителка на всеки един от нас вярващ християнин и на българския народ“ - каза той и призова: "Да се помолим за добруването и помирението на българския народ! Да желаем обединението на народа и да работим за него!“ - добави още патриархът.

На могилата Българският първойерарх извърши водосвет и поръси множеството за здраве и освещение. След това всеки имаше възможност да се докосне до светата икона, носеща изцеление, и да получи архиерейско благословение.

ВИДЕО ОТ АКАТИСТ НА УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА:

Текст и снимки: Весела Игнатова
Видео: протодякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Лития с Богородичната плащаница Браницки епископ ГригорийПевцитеЛития с Богородичната плащаницаЛития с Богородичната плащаницаЛития с Богородичната плащаницаЛития с Богородичната плащаницаЛития с Богородичната плащаницаЛития с Богородичната плащаницаЛития с Богородичната плащаницаЛития с Богородичната плащаницаЛития с Богородичната плащаницаЛития с Богородичната плащаницаВ храмаЛития с Богородичната плащаницаЛития с Богородичната плащаницаЛития с Богородичната плащаницаЛития с Богородичната плащаницаЛития с Богородичната плащаницаУтринното богослужение в храмаУтринното богослужение в храмаЛития с Богородичната плащаницаПетохлебиеБраницки епископ ГригорийУтринното богослужение в храмаВ очакване на Негово СветейшествоИзвън храмаПосрещане на Негово Светейшество Негово Светейшество пред медиитеПосрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоПред чудотворната икона Пред чудотворната иконаПатриарх Неофит оглави празничната литургия за Успение Богородично в Троянския манастирПатриарх Неофит оглави празничната литургия за Успение Богородично в Троянския манастирПатриарх Неофит оглави празничната литургия за Успение Богородично в Троянския манастирПатриарх Неофит оглави празничната литургия за Успение Богородично в Троянския манастирДяконитеПатриарх Неофит оглави празничната литургия за Успение Богородично в Троянския манастирПатриарх Неофит оглави празничната литургия за Успение Богородично в Троянския манастирНа певницатаСтобийски еп. НаумБраницки епископ ГригорийНа певницатаЧетене на св. АпостолЗнеполски еп. ЙоанПатриарх Неофит оглави празничната литургия за Успение Богородично в Троянския манастирСтобийски еп. НаумБраницки епископ ГригорийЗнеполски еп.ЙоанАрхимандрит ДионисийПатриарх Неофит оглави празничната литургия за Успение Богородично в Троянския манастирПразнична литургия за Успение БогородичноПатриарх Неофит оглави празничната литургия за Успение Богородично в Троянския манастирПатриарх Неофит оглави празничната литургия за Успение Богородично в Троянския манастирПразнична литургия за Успение БогородичноПразнична литургия за Успение Богородично Пред иконата на св. БогородицаНа певницатаАрхимандрит АтанасийПразнична литургия за Успение Богородично в Троянския манастирПразнична литургия за Успение Богородично в Троянския манастирПремиерът се благославя от патриарх НеофитПремиерът се благославя от патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »