ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество патриарх Неофит се срещна с министър-председателя Пламен Орешарски

18 август 2013 21:21, Българска Патриаршия
Среща на Негово Светейшество с държавни лица в Троянския манастир

На Успение Богородично в Троянската света обител Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се срещна с министър-председателя на Република България Пламен Орешарски.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит посети Троянския манастир и оглави празничната литургия за светлия празник Успение на света Богородица, наречен още Голяма Богородица.

За да вземе молитвено участие в празничното богослужение в обителта, специално пристигна министър-председателят на Република България Пламен Орешарски. Той бе придружаван от заместник-министъра на културата Велислава Кръстева, директора на дирекция „Вероизповедания“ към МС Емил Велинов, депутата от Коалиция за България Емил Райнов, областния управител на Ловеч Милко Недялков, както и от кмета на Троян г-жа Донка Михайлова.

В съборния манастирски храм г-н Орешарски се поклони на гроба на блаженопочиналия патриарх Максим и след като постави букет цветя, взе благословение от нинездравстващия Български патриарх Неофит.

След Литургията представителите на държавната власт се включиха в традиционното литийно шествие с чудотворната икона „Св. Богородица-Троеручица“, което потегля от храма и достига до параклиса, недалеч от манастира, в местността Могилата, където е станало първото чудо с нея.

След завръщането отново в обителта министър-председателят Пламен Орешарски се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В игуменарната на манастира българският първойерарх и висшият представител на държавната власт проведоха личен разговор.

"Държавата винаги се отнася с разбиране към проблемите на БПЦ и ще помага с каквото може", коментира по-късно премиерът.

В края на срещата премиерът подари на Българския патриарх сребърен релеф с позлата от Черепишкото евангелие. От името на гражданите на област Ловеч г-н Милко Недялков поднесе в дар на Негово Светейшество Неофит специален подарък - уникална икона върху щраусово яйце, изрисувана от прочутия ловешки художник и иконописец Димчо Димитров.

Срещата завърши с официална братска трапеза в чест на храмовия празник на светата обител.

 

Текст: Весела Игнатова
Снимки: протодякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Среща на Негово Светейшество с държавни лица в Троянския манастирСреща на Негово Светейшество с държавни лица в Троянския манастирСреща на Негово Светейшество с държавни лица в Троянския манастирСреща на Негово Светейшество с държавни лица в Троянския манастирСреща на Негово Светейшество с държавни лица в Троянския манастирСреща на Негово Светейшество с държавни лица в Троянския манастирБългарският патриарх НЕОФИТ и г-н Пламен Орешарски
« предишна новинаследваща новина »