ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОПЕЛО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА в Троянската св. обител (обновено)

16 август 2013 23:19, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Неофит в Троянския манастир

В навечерието на един от най-светлите празници в Православната църква - Успение на св. Богородица - в Троянската св. обител бе отслужено „Опело на Пресвета Богородица“. Това дълбоко съдържателно последование се изпълнява на вечерното богослужение (според типика на Троянския манастир), ден преди настъпването на славното Богородично успение.

В Троянската св. обител, който чества своя най-голям манастирски празник на Голяма Богородица (както се нарича още празникът), то се отслужва изключително тържествено. Скъп и многообичан гост тази година бе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който за първи път прекрачи прага на св. обител като първоиерарх на Българската православна църква.

За вечерното последование Негово Светейшество бе посрещнат от стотиците поклонници, които още от сутринта заприиждаха към манастира и след като се бяха поклонили на честния и чудотворен образ на св. Богородица-Троеручица търпеливо чакаха началото на богослужението.

Българският патриарх пристигна в храма, придружен от Техни Преосвещенства Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, Браницки епископ Григорий, игумен на Троянския манастир, архимандрит Дионисий, началник отдел „Богослужебен“към Св. Синод, архимандрит Атанасий (Султанов) и др.

По манастирска традиция вечерното последование започна с деветия час, който се изпълнява в притвора на храма. С тържествен ход духовниците влязоха в корабната част на църквата, за отслужване на вечернята. Тя бе предстоявана от Знеполски еп. Йоан и в нея взеха участие манастирските братя и двамата дякони - софийският митрополитски дякон Иван Петков и протодяконът на Русенска митрополия Кирил Синев.

За молитвеното настроение на многолюдния Божий народ допринесоха сборна група на изявени клиросни певци от различни части на страната. С вещина и топло религиозно чувство те изпълняваха църковните песнопения и така настроиха вярващите в тихост да се отдадат на искрена молитва към Бога и св. Богородица, загърбвайки своите житейски грижи.

В края на вечернята, в центъра на храма бе поставена кувуклия (специална поставка за плащаница), на която бе положена плащаницата с изображение на Успение Богородично. Плащаницата бе изнесена от св. олтар от духовници и подобно на последованието на Велики петък сутринта, те трикратно обиколиха с нея кувуклията.

Чинът „Опело на Пресвета Богородица“ е отдавна известен в България, най-вече в манастирите, които празнуват на този ден своя храмов празник. Според запознати, това последование е било изпълнявано на гроба на Божията майка на гръцки език и в края на 70-те години на миналия век, по инициатива на приснопаметения Доростолски митрополит Иларион, то е преведено на български език, вероятно с негова поетична намеса. В последованието, наред с трите статии на Богородичното опело (подобни на Христовото опело) са включени и специални евлогитарии (“Благословен еси Господи“), съставени по подражание на известните ни от възкресно-утриното богослужение.

Първоначално чинопоследованието е въведено в употреба в ставропигиалния Бачковски манастир и в гр. Банско. Постепенно то е разпространено и в други манастири и храмове на родната ни църква, като в Троянския манастир е било изпълнено за първи път през 2008 г., в обработка на нинездравстващия Български патриарх Неофит, тогава Русенски митрополит.

Събрани около Богородичната плащаница, подобно на светите апостоли край одъра на Божията майка, църковното изпълнение пееше антифонно стиховете на отделните статии. Мелодиите, звучащи подобни като тези на Опело Христово, този път оплакваха и възхваляваха Божията майка.

„Величаем те днес, чиста Богомайко! Коленичим пред гроба ти мислено и успението славим искрено! Всички верни отвред се съберете днес да възпеем славното й успение и преславното й възкресение“ (част от първа статия).

"О, достойно да те величаем, Богомайко, що в ръцете се предаваш на Христа с дух, душа и добродетелни дела! Удивено бе ангелското войнство в небето като гледаше Великия Бог Господ как на Майка Си дарява нов живот“ (част от втора статия).

Духовенство и миряни с „едно сърце и една душа“ пееха и славеха Богородителницата – бързата помощница и закрилница на всички християни. След последната песен Негово Светейшество се поклони на Богородичната плащаница и благослови многобройните присъстващи, като пожела да пребъдваме под покрова на Божията майка.

След него, църковното изпълнение пристъпи да целуне плащаницата и така да отдаде своята почит и за сетен път да попроси майчината закрила на Застъпницата на света. В края на богослужението Негово Светейшество, при своето излизане от храма, дълго време лично благославяше всеки, който пристъпваше към него.

Троянската света обител се изпълваше с поклонници от цялата страна, които не преставаха да прииждат. Те принасяха своя дар на св. Богородица и трепетно очакваха празничното богослужение на настъпващото Успение Богородично.

Подробен фоторепортаж може да видите на адрес:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=117589

ВИДЕО ОТ ОПЕЛО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА:

Текст и снимки: Весела Игнатова
Видео: протодякон Кирил Синев

 

 

« предишна новинаследваща новина »