ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит отслужи трисагий за блаженопочиналия патриарх Максим

13 август 2013 21:21,
Трисагий за приснопаметния Български патриарх Максим

На 12 август Светейшият Български патриарх и Софийски митрополит Неофит пристигна в Троянската св. обител „Успение Богородично”. Обичният ни предстоятел беше посрещнат от Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, Браницкия епископ Григорий, игумен на манастира, братята и честни поклонници. Всички се отправихме към съборния храм, като Негово Светейшество се поклони на чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица” и запали свещ на гроба на приснопаметния негов предшественик – патриарх Максим (1914-2012).

На 13 август, св. Максим Изповедник, след св. Литургия, отслужена от архим. Григорий (Лозев), Негово Светейшество, в съслужение с Пловдивския митрополит Николай и Браницкия епископ Григорий отслужиха трисагий във връзка с летния имен ден на патриарх Максим. Негово Светейшество призова да си спомним за добрите дела на приснопаметния патриарх Максим, които той е извършил в полза на св. ни Църква през своя земен път.

Вечерта беше отслужен последния молебен канон на Пресвета Богородица, който се чете през периода на Богородичния пост.

„В блажено заспиване дай, Господи, вечен покой на блаженопочиналия и приснопаметен Максим, патриарх Български, и направи да бъде вечна неговата памет”!

Бог да прости и всели в селенията на праведните душата на блаженопочиналия патриарх Максим, управлявал светата ни Църква в години на тежки изпитания!

 

 

Снимки

Посрещане на Негово СветейшествоДаване на благословениеДаване на благословениеДаване на благословениеПосрещане на Негово СветейшествоПри гроба на патриарх МаксимПри гроба на патриарх МаксимТроянски манастирТроянски манастирТрисагий за приснопаметния Български патриарх МаксимТрисагий за приснопаметния Български патриарх Максим"Раят" - стенопис на Захарий ЗографДаване на благословениеЛития с чудотворната икона
« предишна новинаследваща новина »