ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПОСРЕЩАНЕ НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО НЕОФИТ БЪЛГАРСКИ ПРИ ПЪРВОТО МУ ПАТРИАРШЕСКО ПОСЕЩЕНИЕ В РИЛСКИЯ МАНАСТИР

18 август 2013 21:57, Българска Патриаршия
Рилски манастир

Славно и дивно е устроена Църквата! Защото преславен и предивен е нейният Глава и Устроител – Господ Иисус Христос! Пострадал до смърт кръстна за нас и пребивавал тридневен в гроба, Той възкръсва и за умрелите става начатък за вечен живот.

Подобно на Христа живее и Църквата, тъй като Неговата благодат се проявява в Божиите светии. Най-първо в Божията Майка – родила Богочовека, но и в Рождеството останала Девица; починала в блаженото си успение, ала и в него не оставила света и нас, грешните, но напротив - непрестанно утешаваща ни с нежната си закрила. Същата пречудна благодат се излива и от живота на Рилския светец! Св. Йоан Рилски си отива в святост от този свят на 18 август преди 1067 години, но заради това, че е благоугодил на Пресвета Троица, и след смъртта му неговата крепка помощ не престава да се излива върху нас от светите му мощи!

Ето в тази радост - между двете Успения: на Божията Майка и на Рилския Чудотворец – на 17 август 2013 г. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит пристигна на първото си патриаршеско посещение в Рилския манастир, за да посрещне заедно със съпътстващата го делегация, с манастирското братство и с хилядите поклонници на светата обител светлия празник на св. Йоан.

Пред портите на Рилската светиня в 12.00 ч. патриарх Неофит бе тържествено посрещнат от игумена на манастира Адрианополски епископ Евлогий, който приветства и придружаващите Българския патриарх гости: Знеполския епископ Йоан – викарий на Софийския митрополит, архимандрит Дионисий – началник на синодалния отдел „Богослужебен”, патриаршеския дякон Александър Нешев и митрополитския дякон Иван Петков, началника на кабинета на Негово Светейшество г-н Теодор Александров. От страна на манастирското братство до Преосвещения игумен Евлогий за тържественото посрещане на Българския патриарх Неофит бяха застанали и високопреподобните архимандрити Виталий, Калистрат, Варлаам и Йосиф, йеромонах Макарий и йеродякон Нектарий. От цяла България се бяха събрали видни псалти, за да украсят патриаршеското посещение за празника на св. Йоан Рилски с изрядното си и вдъхновено източноцърковно пение.

Шпалир от верни духовни чеда на БПЦ, гости и туристи от цял свят посрещнаха с голяма радост и молитвена надежда Българския патриарх, който с патриаршеска мантия и голямо смирение премина през двора на манастира, благославяйки хората с Христовия кръст. При влизането си в манастирския храм Негово Светейшество се приведе, трепетно се поклони и целуна мощите на всебългарския покровител Йоан – по Божия милост целител на душите и телата ни. След отслужения молебен и светлото многолетствие, Адрианополският епископ Евлогий приветства Българския патриарх Неофит с думите: „Ваше Светейшство, благословен е идещият в име Господне! С презпълнени с радост сърца братството на Рилския манастир Ви приветства с добре дошъл като новоизбран първойерарх на Българската православна църква! Молитвено Ви благопожелаваме успешно и дългогодишно първосветителско управление - достойно служение за слава Божия и спасение на нашия народ!”

Патриаршеският отговор на това топло приветствие бе отправен с искрена благодарност към игумена-домакин: „Ваше Преосвещенство, благодаря Ви за тържественото братско посрещане при радостен камбанен звън! За мен е велика чест да се поклоня в манастира на св. Йоан Рилски, от когото Ви изпросвам успех в святото служение, което заедно с манастирското братство сте избрали в следване примера на вечния игумен на тази обител. Както в Троянския манастир, където тези дни бяхме, за да отпразнуваме славното Успение на Пресвета Богородица, така и тук, където посрещаме Успението на св. Йоан Рилски, измолваме от Бога за всички нас мир, единомислие, разбирателство и любов. Молитвено Ви пожелаваме силно изпълнение на Вашето служение под благослова на небесния покровител на Рилския манастир св. Йоан Рилски Чудотворец! За много години! Честит празник!”, каза накрая светейшият Български патриарх и си размени братско целувание с епископ Евлогий. След това всички членове на патриаршеската делегация се поклониха пред целебните и благоухайни мощи на Рилския светец, изпросвайки за себе си, за светата ни Църква и за целия ни народ здраве, мир, благоденствие и преуспяване в делата на вярата.

Преизпълненият с вярващи хора манастирски храм отново бе осенен от патриаршеския благослов, след което при голяма почит хората започнаха да пристъпват към патриарх Неофит, за да целунат първосветителската му десница. Така, благословени от св. Йоан и от светейшия ни патриарх, всички съпроводиха Българския първойерарх от храма до игуменарната, където първото му посещение продължи на закрита среща с игумена на Рилския манастир епископ Евлогий.

Всички гости на манастира прекараха деня в очакване на бдението, което щеше да започне в 20.00 ч. същата вечер.

Св. Йоане, земен ангел и небесен човек, моли Бога за нас!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Таня Вълчанова
Очаквайте подробните ни материали от бдението и св. Литургия!

 

 

Снимки

Рилският манастир - в очакване на Българския патриархСв. Йоан РилскиВ Рилската св. обителВ Рилската св. обителВ Рилската св. обителРилски манастирРилски манастирски кръстРилски манастирРилски манастирВходът на Рилския манастирВходът на Рилския манастирИгуменът на Рилския манастир еп. Евлогий се готви за посрещането Църковните певци в очакване на Българския патриархРилските братя, гости-духовници и иподякони посрещат Българския патриархРилските братя, гости-духовници и иподякони посрещат Българския патриархАрхимандрит Виталий и архимандрит КалистратАдрианополски еп. Евлогий - игумен на Рилския манастирВ очакване на Българския патриарх НеофитИгуменът на Рилския манастир Адрианополски еп. Евлогий Първо посещение на Българския патриарх Неофит в Рилския манастирЕп. Евлогий приветства Българския патриарх НеофитПатриарх Неофит в мантия влиза в Рилската св. обителПърво посещение на Българския патриарх Неофит в Рилския манастирПърво посещение на Българския патриарх Неофит в Рилския манастирПърво посещение на Българския патриарх Неофит в Рилския манастирПърво посещение на Българския патриарх Неофит в Рилския манастирПърво посещение на Българския патриарх Неофит в Рилския манастирПърво посещение на Българския патриарх Неофит в Рилския манастирПърво посещение на Българския патриарх Неофит в Рилския манастирПърво посещение на Българския патриарх Неофит в Рилския манастирПърво посещение на Българския патриарх Неофит в Рилския манастирБългарският патриарх Неофит в молитва към Рилския светец ЙоанПатриарх Неофит благославя народаПатриарх Неофит благославя народаДа изпълним Завета на св. Йоан РилскиРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир
« предишна новинаследваща новина »