ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се запозна с дарени експонати, съхранени в Рилския манастир

20 август 2013 08:40, Софийска митрополия
 Негово Светейшество патриарх Неофит и игуменът Адрианополски еп. Евлогий

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе на официално посещение в Рилската света обител по повод празника Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец, който родната ни Църква чества на 18 август.

По време на тридневното си посещение в Рилския манастир той разгледа и уредените в манастирския комплекс изложбени зали, подредени с дарения на християни от различни български селища.

Манастирската история говори, че през първата половина на 19 в. се създава традиция, селищата, които най-активно поддържат връзки с Рилския манастир и дарителски го подкрепят, да оформят със свои средства гостни стаи, където да отсядат поклонниците от техните селища. Така са обзаведени Копривщенската, Тетевенската, Чирпанската, Кюстендилската, Габровската и други гостни стаи.

В годините, поради самобитните и колоритни вещи в тях - образци на българското приложно изкуство, те са се превърнали в музейни експозиции на различните региони на България и са обособени като Етнографски музей и възрожденски гостни, разположени в северното крило на манастира.

С поемането на игуменските задължения на Рилската света обител Негово Преосвещенство Адрианополски еп. Евлогий се заема да обнови изцяло тези стаи, които носят духа на българското, а наред с това да се уредят и нови музейни експозиции, които да показват на поколенията традицията, творчеството и изкуството на българката и българските занаятчии.

Негово Светейшество патриарх Неофит, придружен от игумена епископ Евлогий и Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, разгледаха обновените вече музейни зали.

Сбирките му бяха представени от г-жа Живка Мантаркова, богослов и филолог, старши уредник на манастирския музей, която вече двадесет години запознава поклонниците на светата обител с историята и светините на Рилския манастир и участва в уредническата дейност на експозициите.

Българският патриарх с голям интерес разгледа отделните експозиции и гласно се възхити от майсторството и творческия подход на българския народ.

Патриархът бе много впечатлен от сбирката от килими, тъкани в главните килимарски центрове – Котел, Чипровци, Пирот и др., в която са изложени и датирани килими, които допълват данните за историческото развитие на българската декоративна тъкан.

С особено внимание той разгледа етнографската сбирка от 14-те автентични традиционни костюми от Русенско, Кюстендилско, Гоцеделчевско, Хасковско, Свиленградско и др., която е една от най-богатите по рода си.

В Чирпанската стая, наричана още "Вазова стая", тъй като в нея е отсядал класикът на българската литература – писателят Иван Вазов, еп. Евлогий представи на патриарха писалището, на което Вазов е писал част от своите прочути произведения.

В Кюстендилската стая Негово Светейшество видя автентичната носия на девойка, станала модел на прочутия Владимир Димитров – Майстора, дарена от роднини на момичето, заедно с дълга плитка от нейната коса.

Изключително впечатление направи Тетевенската стая с многото съдове, както и Копривщенската стая, с дърворезбената и стенописната си украса и своя богато орнаментиран таван на три нива - истински образец на богатата душевна и творческа култура на българина!

Затрогнат от художествения талант и изпълнение, Негово Светейшество дълго разглежда детайлите и, възторгнат, коментира видяното.

В чест на това първо посещение на първойерарха на Българската църква, игуменът еп. Евлогий представи новоуредената експозиция с накити, образци на българското златарство. Десетки са изложените реставрирани пафти, гривни, гердани, наушници, колиета, колани – неотменна част от празничния костюм на българката.

Негово Светейшество с кратък водосвет освети и благослови новата зала, като каза, че тя ще бъде за запазване и прослава на българските майстори и българската култура.

След като разгледа музейните зали, Негово Светейшество дълго разговаря с игумена еп. Евлогий за ремонтните дейности на манастира, за външното му обновяване и трудностите, с които се сблъсква манастирското братство.

Докато разговаряха на манастирската докса, високопоставеният гост бе уважен с вниманието на красив бял гълъб, който обитава в близост в тази част на манастира. Патриархът искрено се зарадва на бялата птица, а тя спокойно допусна той да се приближи до нея и да й се полюбува.

"Господня е земята и онова, що я изпълня, вселената и всичко, що живее в нея" (Пс. 23:1). Господи, слава Тебе!

 

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Негово Светейшество и белият гълъбНегово Светейшество патриарх Неофит разглежда Рилския манастирНегово Светейшество патриарх Неофит разглежда Рилския манастирНегово Светейшество патриарх Неофит разглежда Рилския манастирВ Рилския манастирНегово Светейшество патриарх Неофит разглежда Рилския манастирЕтнографската сбирка в Рилския манастирНегово Светейшество патриарх Неофит разглежда Рилския манастирВ новата изложбена залаВ новата изложбена зала В новата изложбена залаВ новата изложбена залаЕп. Евлогий показва на патриарха новите шкафове с поставени вътре покривки с шевициНегово Светейшество патриарх Неофит разглежда Рилския манастирНакити, намерени в Рилския манастирПатриарх Неофит освещава новата изложбена залаНакити, намерени в Рилския манастирПатриарх Неофит освещава новата изложбена залаПатриарх Неофит освещава новата изложбена залаПатриарх Неофит освещава новата изложбена залаПатриарх Неофит освещава новата изложбена залаПрисъстващите при откриването на залатаПатриарх Неофит освещава новата изложбена залаУредничките на залата вземат благословение от патриархаУредничките на залата разговарят с патриархаНегово Светейшество патриарх Неофит разглежда Рилския манастирНегово Светейшество патриарх Неофит разглежда Рилския манастирКопривщенската стаяКопривщенската стаяВ Кюстендилската стаяАдрианополският еп. Евлогий показва на Негово Светейшество обновения покрив на манастираАдрианополският еп. Евлогий разказва на Негово Светейшество за обновения манастирски комплексАдрианополският еп. Евлогий показва на Негово Светейшество обновения покрив на манастираАдрианополският еп. Евлогий разказва на Негово Светейшество за обновения манастирски комплексАдрианополският еп. Евлогий разказва на Негово Светейшество за обновения манастирски комплексНовите комини на манастираАдрианополският еп. Евлогий разказва на Негово Светейшество за Рилския манастирАдрианополският еп. Евлогий разказва на Негово Светейшество за Рилския манастирНегово Светейшество и белият гълъбНегово Светейшество и белият гълъбНегово Светейшество и белият гълъбНегово Светейшество и белият гълъбНегово Светейшество и белият гълъбГ-жа Живка Мантаркова разказва за Рилския манастир
« предишна новинаследваща новина »