ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит ще оглави панихида за Н.В. цар Борис ІІІ (обновено)

28 август 2013 12:46, Отдел "Връзки с обществеността"
Гробът на Н.В. цар Борис ІІІ

По повод 70 години от кончината на Негово Величество цар Борис ІІІ, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави панихида за упокоение душата на Н.В. цар Борис ІІІ. Панихидата е насрочена за 31 август, събота - в който ден св. Църква е отредила да се извършват помени за починалите. Тя ще бъде отслужена в съборния манастирски храм „Рождество Богородично” на Рилската св. обител, където се намира гробът на цар Борис ІІІ. В съслужение със Светейшия патриарх в богослужбата ще вземат участие архиереи и духовници на БПЦ. Участие ще вземат и хористите при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" с диригент доц. Димитър Димитров.

На възпоменанието се очаква да присъстват: президентът на Републиката Росен Плевнелиев, министри, дипломати и общественици, както и членове на царската фамилия и симпатизанти.

След тържествено посрещане на Светейшия Български патриарх в храма от 9,00 часа ще започне Заупокойна св. Литургия, която ще бъде оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Началото на Панихидата е насрочено за 11,00 часа. След това Негово Светейшество патриарх Неофит ще произнесе възпоменателно слово за покойния Български цар. Ще последва поклонение на гроба и поднасяне на венци и цветя.

Негово Величество цар Борис ІІІ почива на 28 август 1943 г., тогава Успение Богородично, след едноседмично боледуване. Смъртта и причините за нея и до днес остават неизяснени.

Над 369 000 българи преминават през катедралата "Св. Александър Невски", за да се поклонят пред тленните останки на покойния владетел. Няколко дни по-късно траурното шествие се отправя към Рилския манастир, където цар Борис III е погребан по негово желание.

Вляво от гроба се намира резба, изработена на 10 октомври 1943 г. от жители на село Осой, Дебърска околия, с надпис: “На своя Царь Освободитель Борись III оть признателна Македония”.

През 1946 г., по време на Страстната седмица, тленните му останки са ексхумирани и осквернени, по нареждане на комунистическите управници в България. Тялото на царя е погребано в малък параклис в парка на двореца “Врана”. През 1947 г., по заповед на комунистическия лидер Георги Димитров и Васил Коларов, този параклис е взривен и заравнен със земята.

След падането на режима през 1989 г. е открита стъкленицата със сърцето на цар Борис ІІІ. То е извадено при балсамирането и аутопсията на царя от проф. Иван Москов. През 1993 г. сърцето на българския цар Борис ІІІ е погребано във възстановения му гроб в южния параклис на съборния храм на Рилския манастир.

 

 

« предишна новинаследваща новина »