ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нека помогнем стенописите на Сеславския манастир да възвърнат предишната си слава и красота!

25 август 2013 17:48, Софийска митрополия
Сеславският манастир „Св. Николай Мирликийски"

Наскоро стартира кампания за набиране на средства за запазване на фреските на Сеславския манастир „Св. Николай Мирликийски". Тя е организирана от фондация „Покров Богородичен" с подкрепата на Софийска света митрополия и Столична община.

Открита е дарителска сметка:

Общинска банка IBAN: BG53 SOMB 9130 1027 9408 01

Наред с това, кампанията може да бъде подкрепяна и чрез дарителски SMS на номер 17 777 с текст на латиница DMS SVETINI (за абонати на GLOBUL, VIVACOM и Mtel).

* * *

Сеславската света обител принадлежи към манастирите от т.нар. Софийско Светогорие. В запазения манастирски храм все още могат да се видят прекрасни стенописи, датиращи от началото на ХVII век, за които се предполага, че са дело на прочутия иконописец и храмостроител свети Пимен Зографски и неговиte ученици.

За съжаление, днес в манастирската църква цари разруха и дух на изоставеност. Целта на кампанията е да събере средства за консервация и реставрация на средновековните фрески и светинята да се съхрани за поколенията.

"Бог се радва на всяко произведение на изкуството, което отразява Неговата слава", казва руският богослов Павел Евдокимов. Ценните стенописи на Сеславския манастир са именно сред тези образи - сияние на Истината. Затова нека положим усилия да не ги оставим да тънат в забрава, въпреки смазващия напор на ежедневните грижи и терзания, на които е подложен съвременният човек...

Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Сеславският манастир „Св. Николай Мирликийски"Стенописи в Сеславския манастир „Св. Николай Мирликийски"Стенописи в Сеславския манастир „Св. Николай Мирликийски"Стенописи в Сеславския манастир „Св. Николай Мирликийски"Стенописи в Сеславския манастир „Св. Николай Мирликийски"Стенописи в Сеславския манастир „Св. Николай Мирликийски"Сеславският манастир „Св. Николай Мирликийски"Сеславският манастир „Св. Николай Мирликийски"
« предишна новинаследваща новина »