ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът полагане честния пояс на Пресвета Богородица в гр. Мелник

02 септември 2013 12:18, Неврокопска митрополия
Празникът Полагане честния пояс на Пресвета Богородица в гр. Мелник

На 31 август, когато св. Православна Църква възпоменава полагането на честния пояс на св. Богородица, по стародавна местна традиция християни от близо и далеч се събират в китния и много древен манастир "Св. Богородица Спилеотиса". Той е известен сред местното население като Св. Зона в гр. Мелник. Манастирът е основан от деспот Алексий Слав в далечното начало на XIII век, и получава статут на "царски" манастир през 1220 г. По-късно става метох на Ватопедския манастир в Атон. Разрушаван е три пъти и три пъти е възстановяван. Местното предание разказва, че тук за кратко е пребивавал и честният пояс на св. Богородица за това и до днес на празника "Полагане честния пояс на св. Богородица" в манастира се раздават дълги червени конци, символизиращи нейния пояс. Християните ги взимат за благословение на семействата си.

Богослужението в манастир "Св. Богородица Спилеотиса" оглави Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Серафим, викарий на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил. Той съслужи със свещеници от гр. Сандански. На клироса богослужебните песнопения огласиха семинаристи от Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". В края на св. божествена Литургия Негово Преосвещенство разказа историята на древния манастир и преданието за пребиваването в него на честния пояс на светата Майка Божия, предаде и благословението и благопожеланията на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил.

След това бе извършена традиционната за този край лития около храма и бе отслужен водосвет. След като водата бе осветена, Негово Преосвещенство епископ Серафим отново поздрави благочестивите християни, дошли на това трудно достъпно място, за да участват молитвено в св. Лутиргия.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Празникът Полагане честния пояс на Пресвета Богородица в гр. МелникМелнишки епископ СерафимПразникът Полагане честния пояс на Пресвета Богородица в гр. МелникНа клиросаБожествена св. ЛитургияМелнишки еп. СерафимЧетене на АпостолаМелнишки еп. СерафимВелик входПразникът Полагане честния пояс на Пресвета Богородица в гр. МелникВодосвет за Богородичния празникЕп. Серафим освещава водатаВодосвет за Богородичния празникВодосвет за Богородичния празникгр. Мелник
« предишна новинаследваща новина »