ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ростовски свещеник превърна дома си в рехабилитационен център за бивши затворници

03 септември 2013 23:57, Българска Патриаршия
Свещеник Андрей Мнацаганов

Ръководителят на отдела за свещенослужение в затворите при епархия Ростов на Дон - настоятелят на ростовския храм „Свети Царствени мъченици” свещеник Андрей Мнацаганов - създаде в своя двуетажен дом рехабилитационен център за наскоро освободени затворници. Самият отец Андрей, заедно със съпругата си и трите си деца, се пренесе в по-скромно жилище.

„Ежегодно тук попадат около 50 човека. Срокът им на оставане е различен, но по принцип приютените се стремят още след първата си заплата да напуснат дома и да започнат самостоятелен живот. Изключително важно е как и къде ще прекара първата си нощ наскоро освободеният от затвора човек. Ако това място се окаже железопътен перон, твърде вероятно е този човек отново да извърши престъпление и да рухне в пропастта” – казва отец Андрей.

За всички пристигнали тук важат строги правила: забрана за употреба на алкохол, забрана за довеждане на жени и задължение за практикуване на молитви.

„Тук има хора, излежали присъда за убийство, изнасилване, измама, грабеж – продължава своя разказ свещенослужителят. Най-важното е хората да се покаят и с цялата си душа да се обърнат към Бога. В момента в приюта има пет човека” – завършва своя разказ отецът.

„Нашият ден започва с молитви. После всеки си върши своите дела: търсим си работа, обучаваме се на компютърна грамотност. Изключително благодарни сме на отец Андрей за тази поддръжка от негова страна” – обяснява един от пребиваващите, Александър Григориев.

„Често бях посещавал места за лишаване от свобода и добре виждах колко много страдат затворниците. Така веднъж се замислих, че аз мога да бъда човек, който да оказва помощ на такива хора. Обсъдих това със семейството ми и решихме да дадем нашия дом за това благо дело. Преди ръкоположението ми аз се занимавах със строителен бизнес. По онова време считах този си дом за една добра своя инвестиция. Планирах не само да живея в него със семейството си, но и да си отворя магазин на първия етаж. Когато обаче се изправих пред човешката скръб и видях прекършените човешки съдби, се отказах от бизнес проектите си” – обясни свещеникът.

Източник: Pravmir.ru
Превод: Анжела Петрова

 

 

« предишна новинаследваща новина »