ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Рождество Богородично Българският патриарх Неофит призова закрилата на Божията майка над българските деца

08 септември 2013 15:20, Софийска митрополия
Патриарх Неофит оглави литургията за празника Рождество Богородично

„Нека света Богородица пази децата, които се намират в опасности, в болести, и в трудности на живота! Да се зарадват всички майчински сърца в благоденствие и честит живот на малките и предани чеда Божии", - пожела патриарх Неофит на празничната литургия в столичния храм „Рождество Богородично“. И призова Божието и Богородичното благословение да пребъдва върху всички нас и най-вече в този ден - 8 септември, в който Православната църква почита раждането на Пресвета Дева Мария, известен в народната традиция като Малка Богородица - върху „чедата на българския народ, които да растат здрави и честити, крепки и благословени в своя невинен детски живот. Да имаме и радостта да ги видим израснали, възмъжали, зрели наследници на Христовия живот тук на земята и на небесното Царство“.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посети и оглави за първи път в качеството си на кириарх на Софийска епархия празничната Литургия по повод храмовия празник на църквата „Рождество Богородично“ в ж.к. “Лагера“.

Заедно с Негово Светейшество, в празничното богослужение взеха участие Техни Преосвещенства: Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, и Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Дионисий, началник отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, ик. Лука Наплатанов, председател на столичния храм „Успение Богородично“, свещеник Иван Иванов от храмовото духовенство и митрополитският дякон Иван Петков.

В красивия столичен храм се стекоха множество миряни от цяла София, които отправяха своите молитви и прошения към Майката на човешкия род. Непрестанният поток от енорияши, които искаха да се поръсят със светена вода и се помажат за здраве, бе обгрижван от храмовите свещеници. За радост и възхищение на всички бе обновеният църковен двор, който бе осеян с различни цветя и зелени храсти.

По време на причастния с празнично слово към изпълнилите до краен предел храма вярващи се обърна Знеполският еп. Йоан.

„Раждането на нов човек е тайнствено събитие… какво ще донесе новороденият човек на този свят и какво ще му даде животът - това предстои да се види. Неслучайно всяко новородено дете е посрещано с трепет от своите близки и сродници и първият му стон се помни цял живот от родителите... Как ще премине живота си, ще обогати ли общочовешката съкровищница със своите дарования и таланти или дните му ще бъдат незабелязани и, изпитвайки на земята скръб и печал, той ще си отиде незабелязано и паметта за него ще угасне - започна словото си владиката. Колкото по-знаменит е човек, толкова по-тържествено се празнува рождението му. Рождеството на св. Богородица е източник на радост и утешение. В лицето на Богоматер Бог дарява на света Майка, която със своята любов покрива толкова много човешки души и приема толкова молитви и пресушава толкова много сълзи… В деня на Рождество Богородично нека се обърнем към нея - да ни помага да отхвърлим всяка нечистота, да придобием чисти сърца и да се радваме в Бога, Спасителя наш!“ - каза владиката и в допълнение описа накратко историята на днес тържествуващия храм, от чието освещаване се навършват 90 години.

В деня Малка Богородица множество малки човеци пристъпиха към светите Тайни, водени от своите родители. Председателят на храма ставроф. ик. Борис Стоянов поздрави Негово Светейшество, като му пожела в здраве и благополучие да ръководи светата ни Църква.

От своя страна, патриархът благодари за поканата и даде своето първосветителско благословение на онези, които са спомогнали за разширяването и обновлението на този благолепен храм и на всички, които намират опора и утеха в него.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празничната иконаПразничната иконаПатриарх Неофит оглави литургията за празника Рождество БогородичноПатриарх Неофит оглави литургията за празника Рождество БогородичноПатриарх Неофит оглави литургията за празника Рождество БогородичноПатриарх Неофит оглави литургията за празника Рождество БогородичноХрамов празник в църквата "Рождество Богородично"Храмов празник в църквата "Рождество Богородично"Храмов празник в църквата "Рождество Богородично"Патриарх Неофит оглави литургията за празника Рождество БогородичноПатриарх Неофит оглави литургията за празника Рождество БогородичноПатриарх Неофит оглави литургията за празника Рождество БогородичноПатриарх Неофит оглави литургията за празника Рождество БогородичноПатриарх Неофит оглави литургията за празника Рождество БогородичноСтобийски еп. НаумСтобийски еп. НаумЗнеполски еп. ЙоанЗнеполски еп. ЙоанВ храмаЧетене на св. АпостолПатриарх Неофит оглави литургията за празника Рождество Богородично Патриарх Неофит оглави литургията за празника Рождество Богородично Патриарх Неофит оглави литургията за празника Рождество Богородично Патриарх Неофит оглави литургията за празника Рождество Богородично Стобийски еп. НаумЗнеполски еп. ЙоанХрамов празник в църквата "Рождество Богородично"Патриарх Неофит оглави литургията за празника Рождество Богородично Патриарх Неофит оглави литургията за празника Рождество Богородично Знеполски еп. ЙоанЗнеполски епископ ЙоанЖенският хор при храмаПатриарх Неофит оглави литургията за празника Рождество Богородично Проф. Николай МаджуровВ храмаЗнеполски еп. ЙоанХрамов празник в църквата "Рождество Богородично"Храмов празник в църквата "Рождество Богородично" Храмов празник в църквата "Рождество Богородично" Храмов празник в църквата "Рождество Богородично" Храмов празник в църквата "Рождество Богородично" Храмов празник в църквата "Рождество Богородично" Храмов празник в църквата "Рождество Богородично" Храмов празник в църквата "Рождество Богородично" Храмов празник в църквата "Рождество Богородично" Храмов празник в църквата "Рождество Богородично" Храмов празник в църквата "Рождество Богородично" Храмов празник в църквата "Рождество Богородично" Храмов празник в църквата "Рождество Богородично" Храмов празник в църквата "Рождество Богородично" Църквата "Рождество Богородично" Църквата "Рождество Богородично"
« предишна новинаследваща новина »