ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождество Богородично в Ловчанска епархия

08 септември 2013 18:34, Ловчанска митрополия
Рождество на Пресвета Богородица във Врачешкия манастир

За да отслужи св. Литургия във Врачешкия манастир „Св. 40 мъченици”, където се съхранява чудотворна икона на Пресвета Богородица, Ловчанският митрополит Гавриил потегли рано сутринта от престолния град. Със себе си владиката носеше светиня, донесена от гръцкия остров Андрос. Това бе памук, напоен със св. миро от обилно мироточивата икона на св. Богородица, която се намира на този остров. Монасите от Андроския манастир споделили на дядо Гавриил, че иконата спряла да мироточи временно, когато папата бил на посещение в Гърция. Впоследствие, когато той си тръгнал, иконата постепенно започнала отново да източва благоуханно миро.

В утрото на 8 септември, в двора на Врачешкия девически манастир „Св. 40 мъченици” цари оживление. Камбаните на храма празнично бият и заедно с духовниците, монахините и поклонниците от близо и далеч посрещат Ловчанския митрополит Гавриил, дошъл в манастира, за да оглави службата по случай Честното рождество на Божията Майка.

Ето, че започна и чинът на св. Литургия. От този момент всички в храма се потопиха в духовната услада от молитвеното общение с Бога в богослужението. В св. Литургия, заедно с митрополит Гавриил, в съслужение участваха ставроф. свещеноик. Кънчо Кабадийски, свещеноик. Емил Якимов и прот. Николай Петров.

Ангелските гласове от хоровете на двата клироса се редуваха да отговарят на ектениите на служещите духовници. Песнопения и молитва звучаха в сърцата на вярващите – възвишената естетика на православното богослужение е неповторима, в умален вид като ли че пред нас се открива Царството Небесно. Всичките ни сетива пеят и възхваляват Пречистата Дева.

В думите на владиката Гавриил, казани след края на св. Литургия, че този първи голям празник, след началото на новата църковна година, е и символ на духовното раждане на всеки един от нас, откриваме и лично послание. Защото духовното рождение на всеки от нас е свързано с трудовете на благочестието. И животът на св. Богородица е най-добрият пример за плодовете от тези трудове.

Негово Високопреосвещенство след службата веднага отпътува обратно в посока Ловеч, където бе чакан в близкото до града село Сливек. В околностите на селото през Средновековието е издигал снага манастир, посветен на Божията Майка. Историците приемат, че именно този манастир е дал началото на Троянската св. обител.

Преди по-малко от година, ловешкият свещеник свещеноик. Вениамин Павлов се зае да възстанови манастирската църква "Рождество Богородично". И на днешния ден, след повече от 400 години, тук бе отслужен водосвет.

Владиката поздрави всички дошли на това свято място с празника и каза, че ако искаме да живеем по-добре, то промяната към добро трябва да започне от нас самите. Най-добър пример за което можем да открием в живота на днес родената най-свята измежду човеците - Пресвета Богородица.

 

 

 

Снимки

Рождество на Пресвета Богородица във Врачешкия манастирРождество на Пресвета БогородицаРождество на Пресвета БогородицаРождество на Пресвета БогородицаРождество на Пресвета БогородицаРождество на Пресвета БогородицаРождество на Пресвета БогородицаРождество на Пресвета БогородицаРождество на Пресвета БогородицаРождество на Пресвета БогородицаРождество на Пресвета БогородицаРождество на Пресвета БогородицаРождество на Пресвета БогородицаРождество на Пресвета БогородицаРождество на Пресвета БогородицаРождество на Пресвета БогородицаРождество на Пресвета БогородицаРождество на Пресвета БогородицаРождество на Пресвета БогородицаНовостроящият се храм "Рождество Богородично", с. СливекНовостроящият се храм "Рождество Богородично", с. СливекНовостроящият се храм "Рождество Богородично", с. СливекНовостроящият се храм "Рождество Богородично", с. СливекНовостроящият се храм "Рождество Богородично", с. СливекНовостроящият се храм "Рождество Богородично", с. СливекНовостроящият се храм "Рождество Богородично", с. СливекНовостроящият се храм "Рождество Богородично", с. Сливек
« предишна новинаследваща новина »