ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в село Върбак, Шуменска духовна околия

09 септември 2013 10:16, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмов празник в село Върбак, Шуменска духовна околия

На 8 септември 2013 г. храмът в село Върбак, Шуменска духовна околия, отбеляза тържествено своя празник (панигир - храмов църковен празник, празнуващ се от цялото местно население), а също и празника и корбана на селото. Църквата на село Върбак носи името на светото Рождество Богородично. Богослужбата беше уважена и посетена от кмета на селото Ангел Симеонов и земеделски арендатори.

Църковното настоятелство при храма и председателят му свещ. Васил Василев организираха тържественото събитие. Събраха се множество жители и гости на селото.

Този християнски празник от десетилетия се е превърнал във всенародно тържество. Тази година благодарение на събраните от жителите на селото волни парични средства, бяха закупени четири агнета. След богослужението и Молебния канон към Пресвета Богородица беше отслужен празничен водосвет от енорийския свещеник и председател на църковното настоятелство свещ. Васил Василев. Бе осветен и корбанът, който е традиционен и се дава за здраве и да няма беди в селото. Въпреки кризата жителите на Върбак сготвиха четири казана ястие. На една трапеза заедно мюсюлмани и християни си пожелаха здраве и по-успешни бъдни дни за селото.

В словото си енорийският свещеник отбеляза: “Благодаря на всички, които се отзоваха на поканата ни, благодарим и на Всевишния Бог за хубавото време, което беше основна предпоставка за днешното ни мероприятие, както и на организаторите и на хората, които помогнаха със средства и спомогнаха за организацията!”

В словото си още призова: „Божият промисъл към човека е благ и Бог изпитва често нашето търпение, така се е случило и със старозаветните праведници Йоаким и Анна. Света Богородица е плод на техните усърдни родителски молитви. Праведните богоотци ни дават пример как да се грижим и да възпитаваме нашите деца, показват ни каква роля имат родителските молитви за децата и как, когато Бог пожелае и изпита човешките сърца, може да извърши чудото, да даде полезното за човека и така да го възнагради и за търпението, и за сърдечната му молитва. Не се смущавайте от трудностите, а ги споделяйте с духовника, който предстои пред Бога и се моли за вас и вашите домове всеки път, когато застане пред светия престол.

Поздравявам всички с храмовия празник и призовавам молитвите на св. Богородица да бъдат винаги ограда и твърдина в духовното преуспяване на благочестивия ни народ. Пребъдвайте в мир, любов и единение - добродетели, от които съвременното общество има голяма нужда!"

След словото си по повод празника свещеникът призова християните да се молят за мир в Сирия, Египет и в целия Близък изток!

ЗА МНОГО ГОДИНИ, ЗДРАВИ И МИРНИ, НА ВСИЧКИ ЖИТЕЛИ НА ВЪРБАК!

Свещ. Васил Василев

 

 

Снимки

Храмов празник в село Върбак, Шуменска духовна околияХрамов празник в село Върбак, Шуменска духовна околия
« предишна новинаследваща новина »