ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна с митрополита на Керкира Негово Високопреосвещенство г-н Нектарий

09 септември 2013 23:02, Българска Патриаршия
Патриарх Неофит и митрополитът на Керкира г-н Нектарий

Високопреосвещеният митрополит на Керкира, Паксон и Диапонтийските острови г-н Нектарий е на посещение в България по частен повод. Като висш архиерей на съседна сестринска църква той пожела лично да поднесе своите почитания и благопожелания на новия кириарх на Българската църква.

Днес Негово Високопреосвещенство с придружаващите го лица бе посрещнат от Главния секретар на Светия Синод Стобийски епископ Наум и въведен в приемния салон на Синодната палата. Там Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие своя събрат и съслужител в Христа с братско целувание. Митрополит Нектарий поздрави Светейшия с избора му на патриаршеския престол на Българската църква и му пожела от все сърце патронът – покровител на Керкира св. Спиридон Чудотворец да е винаги бдящ над него в отговорното му първосветителско служение. И поднесе на патриарха нагръдна икона с лика на светеца – вековен стълп на Православието и мощен бранител от вълните на инославието.

После гръцкият владика в приятелски разговор сподели и тъжния повод за своето посещение в България – неочакваната загуба на скъпо духовно чадо, млад българин богослов, на име Георги от Панагюрище, работил към момента на трагичния инцидент в счетоводния отдел на Керкирската св. митрополия под прекия надзор на митрополита. Припомни и приятни моменти от свои предишни срещи с патриарх Неофит и двамата взаимно вспомниха познати близки лица.

Преди да си тръгне митрополит Нектарий неколкократно отправи покана към Светейшия ни патриарх да посети красивия остров Керкира и да се запознае с островното монашество там. За целта подари и красива картина с изображение на женския манастир „Влахерна”.

Текст и снимки: Анула Христова

 

 

Снимки

Патриарх Неофит и митрополитът на Керкира г-н НектарийПатриарх Неофит и митрополитът на Керкира г-н НектарийПатриарх Неофит и митрополитът на Керкира г-н НектарийПатриарх Неофит и митрополитът на Керкира г-н НектарийПатриарх Неофит и митрополитът на Керкира г-н НектарийПатриарх Неофит, митрополитът на Керкира г-н Нектарий и Стобийски еп. НаумПатриарх Неофит и митрополитът на Керкира г-н НектарийПатриарх Неофит и митрополитът на Керкира г-н Нектарий
« предишна новинаследваща новина »