ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

МОЛЕБЕН за откриването на семинара на епархийските координатори по духовна просвета, катехизация и култура в БПЦ

11 септември 2013 07:31, Българска Патриаршия
Рилски манастир

На 10 септември 2013 г. с молебен в храма на Рилската св. обител бе открит първият обучителен семинар за епархийските координатори на БПЦ-БП по духовна просвета, катехизация и култура.

Семинарът се организира с решение на Св. Синод и от Културно-просветния му отдел по инициатива на Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил, ръководител на отдела (КПО) и председател на Върховния църковен съвет (ВЦС на БПЦ). Домакин на просветния обучителен семинар е Рилският манастир, в който при светите мощи на преподобния наш отец св. Йоан Рилски Чудотворец всички участници се събраха с голяма духовна радост и трепет, с упование в Божията подкрепа по молитвите на св. Йоан и с голяма благодарност към Св. Синод за възможността да обменят ценен опит и да предприемат нови инициативи за засилване просветното дело на БПЦ сред нашия народ.

С молитва за успех на семинара молебенът при св. мощи на преп. Йоан Рилски оглави Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с ик. Василий Сарян - експерт в КПО при Св. Синод и член на ВЦС, заедно с йеромонах Макарий – брат на светата Рилска обител и регионален редактор за манастира към Официалния сайт на БПЦ-БП.

Всички пристигнали до този момент участници сърдечно се помолиха на Пресвета Троица да благослови доброто им начинание и изслушаха с голямо внимание поздравителното слово на Ловчанския митрополит Гавриил, което той отправи към тях след многолетствието в края на молебена. От името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит митрополит Гавриил предаде на всички патриаршеското благословение и пожелание за добри плодове в работата на семинара, а също така искрено благодари за пословичното гостоприемство на игумена на Рилския манастир - Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий и на манастирското братство. Ръководителят на Културно-просветния отдел наблегна върху мисията на епархийските координатори, изхождайки от текста на прочетеното по време на молебена Евангелско четиво, в което Господ Иисус Христос завещава на своите ученици три много съществени неща: „Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал” (Мат. 28:19-20). Митрополит Гавриил подчерта, че освещаващата мисия на Църквата трябва да бъде предхождана и съпътствана от вдъхновена, непрестанна и задълбочена просветна работа с народа. Той се обърна към епархийските координатори с благопожеланието: „Бог да благослови вашите трудове, така че хората да стават по-духовни, по-църковни и по-добри като се запознават из основи с истините на спасителната православна вяра, като се въцърковявят и като придобиват сила и дръзновение да опазват вярата по думите на Спасителя!”

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Първи обучителен семинар за епархийските координатори по духовна просветаПод Божията закрилаСтавр. ик. Захарий Дечев и архим. ПоликарпЛовчански митр. Гавриил и йером. МакарийЛовчански митр. ГавриилУчастниците по време на молебена за успех на семинараМолебен за успех на обучителния семинар за епархийските координаториПърви обучителен семинар за епархийските координатори по духовна просвета Четене на Евангелския текст по време на молебенаПърви обучителен семинар за епархийските координатори по духовна просвета Молебен за успех на обучителния семинар за епархийските координаториМолебен за успех на обучителния семинар за епархийските координаториМолебен за успех на обучителния семинар за епархийските координаториМолебен за успех на обучителния семинар за епархийските координаториИк. Василий, архим. Поликарп, Десислава Панайотова, ик. Славчо и свещ. АнтонийСнимка за спомен след молебена за откриването на семинара
« предишна новинаследваща новина »