ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първият ден от работата на семинара на епархийските координатори по духовна просвета, катехизация и култура (обновено)

12 септември 2013 07:48, Българска Патриаршия
Откриване на първия работен ден на семинара

На 10 септември 2013 г., след отслужването на молебен за успех, в зала „Царев връх” на Рилската св. обител започна първият работен ден на семинара за епархийските координатори на БПЦ-БП по духовна просвета, катехизация и култура (вж. още в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=119245 ). Той е естествено продължение на Първата работна среща по въпросите на духовната просвета, катехизация и култура (18 – 20 май 2012 г.) и Националната катехизаторска конференция (27 - 29 май 2011 г.) на БПЦ. С темата си семинарът се отличава като проява, насочена от общото към частното, от изработването на основополагащите документи на БПЦ в областта на духовното просвещение към практическото им приложение в живота на нашата Църква. Затова ако на предишните два форума присъстваха широк кръг специалисти и дейци на православната просвета, които дадоха своя принос в изработването на основните съвременни просветни документи на БПЦ (вж. http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=76223 и http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=46104 ), тази година в Рилския манастир се събраха нарочно избраните от епархийските митрополити епархийски координатори или пратеници, които са или ще бъдат натоварени с координиращите функции по реализирането на: Концепцията на Св. Синод за Синодален катехизически център и Стратегията за духовната просвета, катехизация и култура в БПЦ-БП.

Приветствия отправиха инициаторът на проявата - Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил - ръководител на Културно-просветния отдел (КПО) при Св. Синод, и Преосвещеният Адрианополски епископ Евлогий – игумен на Рилския манастир и домакин на семинара. Митрополит Гавриил поздрави участниците и пожела успешна практическа работа, която да бъде от взаимна полза на всички и която да даде нов тласък в просветното дело на Българската православна църква. Епископ Евлогий каза, че за братството на манастира е чест отново да посрещне пратениците на Св. Синод и на епархиите на БПЦ в обителта на св. Йоан Рилски и изрази надеждата си, че при бъдещи срещи ще има представители на всички епархии, за да се разпространяват добрите инициативи и практики в цялата ни Църква.

Иконом Василий Сарян модерира представянето на участниците в семинара:

- Ловчански митрополит Гавриил – ръководител на синодалния Културно-просветен отдел;

- Ставр. ик. д-р Захарий Дечев, ик. Василий Сарян и д-р Десислава Панайотова – експерти в синодалния КПО;

- Ставр. ик. Силвестър Янакиев – член на Работната група по въпросите на религиозното образование при Св. Синод;

- Пенка Христова – секретар на синодалния КПО; Атанас Димитров – синодален фотограф и сътрудник;

- Архим. Поликарп – пратеник на Видинския митрополит Дометиан, духовен надзорник на Видинска и Кулска духовни околии, отговорник за просветната и медийната дейност на Видинска св. митрополия, и др.

- Ик. Славчо Иванов – протосингел на Великотърновска св. митрополия и пратеник на Великотърновския митрополит Григорий;

- Ставр. ик. Павел Гърбов – епархийски координатор на Сливенска епархия;

- Свещ. Антоний Иванов – пратеник на Плевенския митрополит Игнатий;

- Руси Ст. Русев – епархийски координатор на Софийска епархия;

- Борислав Аврамов – епархийски координатор на Варненска и Великопреславска епархия;

- Вера Еринина – представител на Неврокопския митрополит Натанаил;

- Росица Георгиева (ст. експерт в РИО-Русе) и Илиян Чолев (ст. експерт в РИО-Разград) – съответно епархийски координатор и заместник-епархийски координатор на Русенска епархия;

- Цветослав Ковачев – епархийски координатор на Ловчанска епархия, съпътстван от съпругата си Мария-Магдалина Ковачева и Радомир Балабанов – негови сътрудници в провеждането на катехизаторски занимания с деца и възрастни в Ловеч.

След запознаването с акцентите в програмата на семинара за първия ден, работата започна и продължи изцяло под формата на дискусии, въпроси и отговори, споделяне на ценен опит от страна на всеки участник.

Бе наблегнато върху това, че епархийският координатор е връзката между КПО и епархиите и поема координацията и инициативата в развитието на духовно-просветното дело в съответната митрополия и епархия. Затова епархийският координатор трябва да е едновременно много активен човек, с организационен талант, следва да обикаля епархията, да се среща с архиерейските наместници, свещениците и дейните богослови и миряни по места, да ги мотивира и консултира, да ги снабдява с необходимите им материали, и преди всичко да е човек с искрена вяра, с голяма обща и богословска култура и високо интелектуално равнище, както подчертаха Ловчанският митрополит Гавриил и ставр. ик. Захарий Дечев. Митр. Гавриил отбеляза следното за епархийския координатор: „По-добре е да е свещеник, защото свещеникът получава пастирска благодат и има по-голям авторитет сред хората. Но не е и абсолютно задължително да е свещеник. Ако митрополията разполага с висококвалифициран и ревностен просветен деятел-мирянин, то такъв също може да изпълнява функциите на епархийски координатор.”

На участниците в семинара бяха раздадени материали, сред които и обяснителен списък на понятията, които се отнасят до духовната просвета на Православната църква: напр. „Православна катехетика” с дялове „Пропедевтика”, „Ходегетика”, „Дидактика”; „Православна християнска педагогика”; „Религиозна педагогика” и мн. др. Бе подчертано също, че терминът „неделно училище” не е точен, тъй като църковно-просветните занимания нито се провеждат само в неделя, нито отделни групи или курсове по Православен катехизис (и др.) представляват училище сами по себе си. Правилното понятие, което следва да се използва е „Православно църковно училище” и свързаните с него „школа”, „курс”, „група” и пр.

Участниците в семинара се обединиха около мнението, че е задължително да се разработи православният епархийски просветен център, а паралелно с това да се развива и просветната дейност по енориите.

Ик. Славчо Иванов от Великотърновска св. митрополия посочи, че просветната дейност изисква сериозно и постоянно финансиране. Във Великотърновска епархия има специално перо за това.

В следобедната сесия на семинара Росица Георгиева подчерта, че е добре епархийският координатор да има помощници, защото рядко е възможно един човек да отговаря за всички просветни дейности в епархийския център. „Аз имам благословението на Светейшия патриарх Неофит, временно управляващ Русенска епархия, да отговарям за обучението по Религия в светските училища. Нека да не мислим за епархийския координатор като за човек, който може да се справи с всичко, по-добре е той да има сътрудници в различните направления (катехизация, култура).

Стана ясно, че православни епархийски просветни центрове вече съществуват в някои от епархиите на БПЦ – напр. в Неврокопска и Русенска, но следва това да се случи по системен и добре организиран начин и в други епархии, както и да се разрасне създаването на енорийски центрове по места.

За напредъка на църковната духовна просвета архим. Поликарп отбеляза, че е много важно присъствието на духовниците в обществения живот. На въпроса на КПО към него: „А трябва ли да се създава епархийски център?”, архим. Поликарп отговори: „Не трябва да се мисли дали трябва или не трябва, а да се прави. Ние проведохме беседи, както и курсове за преподаватели, журналисти, служители в общинската администрация. Сега тези хора ни помагат. Колкото до ролята на епархийския координатор, той трябва да е човек, който да привлича, а не да отблъсква. Имаш ли желание, всичко можеш да постигнеш!”

Всички се обединиха около убеждението, че поради липсата на достатъчно кадри с добра подготовка и истинско православно църковно съзнание е много необходимо създаването на православна Духовна академия от страна на Св. Синод.

Работата на семинара завърши с вечерня в манастирския храм, а разговорите между участниците продължиха и след вечерята като бяха изпълнени с искрено желание за оказване на взаимна подкрепа в нелеката задача на епархийските координатори да бъдат водещи помощници на своите епархийски митрополити в развитието на православното просветно и културно дело на БПЦ.

~~~

Очаквайте обновяване с подробния ни фоторепортаж от проявата.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Приветствието на Ловчанския митр. ГавриилПриветствието на Адрианополския еп. ЕвлогийСледобедната сесия в първия ден на семинараЛовчански митр. ГавриилСледобедната сесия в първия ден на семинараАрхим. Поликарп се регистрираМитр. Гавриил и еп. ЕвлогийСутришната сесия от първия работен ден на семинара Сутришната сесия от първия работен ден на семинараИк. Василий СарянАрхим. ПоликарпИк. Славчо ИвановСтавр. ик. Павел ГърбовСвещ. Антоний ИвановСтавр. ик. Силвестър ЯнакиевЕпархийските координатори и сътруднициМария-Магдалина КовачеваРадомир БалабановБорислав АврамовИлиян ЧолевПенка ХристоваСутришната сесия от първия работен ден на семинара Ловчански митр. ГавриилСледобедната сесия в първия ден на семинараИк. Василий и архим. ПоликарпСледобедната сесия в първия ден на семинараИк. Славчо, Вера и ДесиславаСтавр. ик. Захарий, митр. Гавриил и ставр. ик. ПавелБорислав, о. Антоний, Росица и ИлиянСледобедната сесия в първия ден на семинараРосица и ИлиянМитр. Гавриил и ставр. ик. ЗахарийСледобедната сесия в първия ден на семинараСледобедната сесия в първия ден на семинара
« предишна новинаследваща новина »