ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ретроспективна изложба по случай 110 г. от откриването на Софийската духовна семинария

13 септември 2013 17:37, СДС
Софийската духовна семинария " Св. Йоан Рилски"

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” има удоволствието да ви покани на официалното откриване на РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА по повод 110 години от основаването на средното духовно училище.

Дата: Изложбата ще бъде открита на 15 септември 2013 г. (неделя)

Място: Пред сградата на Богословския факултет на пл. „Света Неделя“, София

Начало: ок. 10:45-11:00 ч. (веднага след св. Литургия в митрополитския храм).

20 пълноцветни табла проследяват възникването на книжовните средища у нас; развитието на духовното образование в Лясковец и Самоков и преместването на средната духовна школа в София; подемът през 19-ти век и трудностите, с които се налага да се справи семинарията през войните и по време на социализма, както и развитието на училището в наши дни.

При подреждането на изложбата са използвани над 200 снимки, документи и архивни материали от Семинарията, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Централния държавен архив, както и лични архиви на бивши семинаристи.

Софийската семинария ежегодно отваря врати за учениците на 14 септември, когато Православната църква отбелязва празника Въздвижение на Светия Кръст Господен (Кръстовден).

Учебната 2013/2014 г. е специална с отбелязването на две годишнини - основаването в София на Свето-Йоановската духовна учебна обител през 1903 г. и с освещаването на семинарския храм през 1904 г.

Официалното откриване на изложбата ще бъде предшествано от лития – от храм „Св. Неделя“ до изложбените табла пред Богословския факултет.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, ще открие официално изложбата.

Ще се радваме да бъдете наши гости и да отговорим на вашите въпроси, ако има такива. Заповядайте!

От ръководството на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски"

 

 

« предишна новинаследваща новина »