ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"

14 септември 2013 20:04, Българска Патриаршия
Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"

Колко са дивни делата Ти, Боже! Всичко си устроил премъдро и с любов към Своето създание! На кръста прикова властта на смъртта и със смъртта Си, Христе, ни дарува живот в изобилие!

На 14 септември 2013 г. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит бе отслужена празнична архиерейска св. Литургия по случай дивния празник Въздвижение на светия Кръст Господен.

Божествената служба бе вещо и молитвено оглавена от Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум - гл. секретар на Св. Синод, в съслужение с храмовото духовенство в лицето на ставр. ик. Костадин Гаврилов, свещ. Антоний Милошев, протодякон Александър Нешев, с участието на храмовите иподякони и патриаршеския катедрален хор начело с доц. Димитър Димитров.

Богослужението премина в изключително тържествена атмосфера. Множество вярващи християни с благоговеен трепет и благодарност пристъпваха да се поклонят на Честния и Животворящ Христов Кръст.

В проповедта си за празника свещ. Антоний припомни намирането на Господния Кръст през 326 г. в Йерусалим, осъществено от св. царица Елена и Макарий, архиепископа на Божия град. Откриването на Кръста при Голготския хълм е било съпроводено с чудеса: изцеление на болна жена и възкресение на мъртъв човек, защото от средство за мъчение в епохата на Римската империя, кръстът се превърна в символ на нашето спасение, тъй като на него увисна Самият Подател на живота - Христос Господ, Който със смъртта и възкресението Си победи смъртта навеки. Отец Антоний призова всички християни да понесем кръста си като възгаряме в любов към Бога и ближните, като утвърждаваме в себе си добродетелта на дълготърпението и като очистваме живота си със силата на вярата и благочестието.

Само тези, които почитат Кръста Господен и вървят по пътя на Кръста, могат с право да носят името православни християни.

След причастяването на духовенството и миряните и изпятото многолетствие за Светейшия Български патриарх Неофит, Св. Синод и целия български народ, преосвещеният еп. Наум благопожела сила и успехи на всички, честит и благословен празник, и раздаде нафора на богомолците, които с голяма радост поздравяваха владиката и на свой ред му честитяха големия празник на Христовата кръстна победа!

Спаси, Господи, люди Твоя и благослови достояние Твое, победи православному болгарскому народу на сопротивния даруя, и Твое сохраняя Крестом Твоим жительство.

 

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"Архиерейска св. Литургия за Кръстовден в ПКСХП "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »